Közel 2 milliárdból bővült az Országos Onkológiai Intézet eszközállománya

Az Egészséges Budapest Program (EBP) részeként két lineáris gyorsítóval, egy brachyterápiás utántöltővel és egy radiológiai ultrahangkészülékkel bővült az Országos Onkológiai Intézet eszközállománya.

Az új sugárterápiás eszközöket az Egészséges Budapest Program részeként 1,9 milliárd forint értékben szerezték be. A két új lineáris gyorsító a legmodernebb technológiát képviseli, ami lehetővé teszi a daganatos betegeknél a legújabb besugárzási technikák alkalmazását.
 
A fejlesztés része 2 új lineáris gyorsító
 
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az átadó ünnepségen elmondta, hogy az onkológiai intézet mindig is csúcstechnológiát alkalmazott és a magyar kutatások világszínvonalúak.
 
Tóvizi András, az Egészséges Budapest Programért felelős miniszter tájékoztatásul elmondta, a kormány azzal a céllal indította el 2017-ben a programot, hogy a központi régió intézményeit továbbfejlesszék, melyek 3 részre összpontosulnak: orvostechnológiai eszközök beszerzése, informatikai felújítás és infrastrukturális fejlesztés.
 
Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, hogy két részben cserélték le az intézet sugárterápiás eszközeit. A mostani fejlesztéssel együtt a legmodernebb sugárterápiás eszközökkel tudják kezelni a betegeket.
 
Takácsi-Nagy Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a két lienáris gyorsítóban a besugárzáson túl integráltak egy 3D-s képalkotó rendszert, ami segít meghatározni a daganat pontos helyzetét és lehetővé teszi a pontosabb besugárzást.
 
A főigazgató-helyettes a brachyterápiás utántöltővel kapcsolatban elmondta, hogy sugárzó izotópokat juttatnak be a daganatba. A CT és MR kompatibilis applikátorok pedig megkönnyítik a daganat behatárolását és a besugárzástervezést.
 
Hozzátette még, hogy megvalósult a szoftveres fejlesztések és hardverek bővítése, amivel még több munkaállomás kapcsolódhat be a besugárzás tervezési folyamatokba.
 
BG
Forrás: MTI, Medicina
Képek: MTI/ Soós Lajos