Kossuth tér: lengyelek díjazták nemzeti főterünk rekonstrukcióját

Első díjat nyert a budapesti Kossuth tér rekonstrukciója a Krakkói Nemzetközi Építészeti Biennálén. A 2014-ben átadott Kossuth tér felújításának tervei a Megvalósult tervek kategóriában nyerték el a 12 ezer zlotyval (888 000 forint) járó első díjat.

Tima Zoltán, a terveket készítő Közti Zrt. stúdióvezetője az MTI-nek elmondta: a krakkói biennálén tekintélyes nemzetközi zsűri bírálta el októberben a három kategóriában beadott mintegy kétszáz pályamunkát. A konferencia kiemelt témája a városi térkapcsolatok, a városi szintű építészet volt, és olyan problémák kerültek szóba, mint amelyeket a Kossuth tér projekt is próbált megoldani 7,5 hektáron - számolt be Tima Zoltán, hozzátéve, a nemzetközi siker után több hazai díjra is benevezték, illetve benevezik a projekt terveit. A Kossuth tér felújítása azon budapesti beruházások közé tartozik, melyek jelentős mértékben átformálták lakókörnyezetünket.A Kossuth tér déli oldalán álló, volt MTESZ-székház


Wachsler Tamás, a Kossuth tér rekonstrukcióját célzó Steindl Imre Program vezetője az MTI-nek elmondta, jelentős az érdeklődés a Kossuth téren álló egykori MTESZ-székház homlokzatának áttervezésére kiírt nemzetközi ötletpályázaton. A kormány 2012-ben döntött arról, hogy a Kossuth tér 6-8. szám alatti épületet, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) egykori székházát át kell építeni és homlokzatát a tér arculatába illeszkedő módon kell átalakítani. A most zajló pályázaton olyan átalakítási ötletet kell kidolgozni, amely egyrészt illeszkedik a már meglévő épület szerkezetéhez, másrészt amely alapján tovább lehet korszerűsíteni az épületet. Wachsler Tamás korábban elmondta: a pályázat gyors lezárása esetén már akár 2016 nyarán is elkezdődhet a kivitelezés, mely mintegy egy évet fog igénybe venni.


MTI/MCOnet
Fotók: latogatokozpont.parlament.hu, nemzetfotere.hu