Kisebb terheléssel, pontosabb eredménnyel jár a magyar találmány használata

A Semmelweis Egyetemről indult startup, a Kinepict fejlesztette ki azt a technológiát, mellyel sokkal kisebb röntgenterheléssel és kevesebb kontrasztanyag-használattal tudnak a szakemberek pontosabb képet alkotni az érrendszerről.  

A szoftvert Kecskeméten és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán rendszeresen használják diagnosztikai vizsgálatok és kezelések során. A szoftver európai és amerikai engedélyeket is kapott, és Ausztriában illetve Németországban is több kórházban a szoftver segítségével vizsgálják az ereket.

A Kinepict startup 1,5 millió eurós EU-s támogatást kapott projektjére. 4200 cég közül választották ki őket innovációs pályázaton keresztül. A találmányuk a képalkotó vizsgálatot forradalmasítja az SE közleménye szerint.  

 

A szoftver

A szoftver

 

A cég által kifejlesztett szoftver segít a pontosabb képalkotásban, miközben a röntgenterhelést 70 százalékkal csökkenti, és 50 százalékkal kevesebb kontrasztanyagra van szükség. A technológia a kinetikus képalkotás elvére épülve több röntgenkép egymás utáni sorozatából származó adatgyűjtésből és elemzésből áll – írja az SE. A folyamat részleteiről az egyetem honlapján, ide kattintva olvashatnak bővebben.

 


 
M. A.  
FOTÓ: MTI/Szigetváry Zsolt