Kertvárosi Tanyaudvart adtak át a XVI. kerületben

Elkészült a főváros XVI. kerületében a közösségi Kertvárosi Tanyaudvar, a Tér-Köz pályázaton támogatást elnyert beruházás több mint hatvan millió forintból valósult meg.

Karácsony Gergely főpolgármester a pénteki átadón elmondta, a Tér-Köz pályázatok annak idején azért jöttek létre, hogy a főváros és a kerületek közösen fejlesszenek és a helyi közösségeket építő beruházások szülessenek. A tanyaudvar létrehozását méltatva a főpolgármester szólt arról, a mai gyerekek talán egy kicsit meg vannak fosztva attól az élménytől, ami a korábbi generációknak megadatott, hogy a legnagyobb természetességgel kerüljenek kapcsolatba állatokkal, és ez a természet tiszteletére nevelje őket. Szeneczey Balázs volt főpolgármester-helyettes, a Budapest Fejlesztési Központ tanácsadója közölte: a projekt még nem fejeződött be, még lesz több üteme. Több mint száz fejlesztés valósult meg 2013 óta a közel 40 milliárd forint összérték Tér-Köz pályázat rendszerében. Ezek 800 ezer négyzetméter közterületet, 400 négyzetméter zöldfelületet érintettek és 25 ezer négyzetméter felépítményt is elkészült - mondta el.
 
kertvarositanyaudvar2
 
Szatmáry Kristóf kertváros országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az urbanizáció sok előnnyel jár, de sok veszteséggel is talán, és ezekről ritkábban beszélünk. A projekt lényege, hogy a kertvároson belül is próbálnak egy olyan teret létrehozni, ahol visszatalálunk a gyökerekhez, "ahhoz az életbölcsességhez, amit a vidéki élet a maga nehézségeivel és szépségeivel ad". Kovács Péter, a XVI. polgármestere a fővárosi és kerületi önkormányzat, valamint Rákosmenti Mezei Őrszolgálat közös sikertörténetnek nevezte a tanyaudvar létrehozását. A Sarjú utca 5. szám alatti épületet a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat kapta 15 éves használatra a főváros önkormányzatától. Az épületben alakították ki az őrszolgálat irodáit. Az ingatlanhoz nagy udvar és melléképület tartozik, amelyek sokáig használaton kívül voltak. Az őrszolgálat munkatársai kötelező munkájukon felül vállalták, hogy a szolgálati épületük mellett lévő elhanyagolt területet felújítják, hasznosítják, egy közösségi tanya kialakításával, élettel töltik meg. Az őshonos magyar állatok nagy része ellenőrzött génmegőrző tenyészhelyről származik, az ország minden részéről, de vannak olyan állatok is, amelyek a háztáji gazdálkodást felszámoló kerületi lakosok ajándékaként kerültek az udvarra. A Kertvárosi Tanyaudvar épületei és berendezései 52 millió forintba kerültek, a tanya kialakítása közel 9 millió forintból valósult meg.
 
MTI/T.D.
fotók: https://minimatine.hu/