Jön a Műtárgyak éjszakája 50 budapesti helyszínnel

Június 17. és június 19. között rendezik Budapesten a Műtárgyak éjszakáját, 50 fővárosi helyszínen és száznál is több programmal. 

Az éjszakán lesznek kiállítások, tematikus séták, beszélgetések, filmvetítések, workshopok, műterem- és műhelylátogatások, illetve szakmai előadások is. 

A Műtárgyak éjszakáját a műtárgy.com szervezi, amelynek célja hogy a műtárgyak világát és jellegzetességeit közelebb hozzák az érdeklődőkhöz. Kiemelendő, hogy a fesztivál nem kizárólag a hagyományos műtárgyi műfajokat veszi fókuszba, hiszen a festményeken, a régészeti leleteken, a kerámiákon, a fotográfiákon, illetve természetesen a festményeken kívül olyan érdekességet is láthatunk majd az éjszakán, mint a szocializmus tárgykultúrája, az Unicum ipartörténeti és iparművészeti érdekessége, a kékfestés rejtelmei és a népi kézművesség titkai - közölték a szervezők az MTI-vel. 

A rendezvényen új helyszínek is szerepelnek idén, ilyen például a Gül baba türbéje. Európa egyik legnagyobb kőtárának kincseibe, valamint a rómaiak korábbi mindennapjaiba is betekintést nyerhetnek a látogatók, mégpedig a BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park megtekintése során, ahol a régészeti ásatások is megtekinthetők.

mutargyak_torzs

2021-ben is számos műtárgy fajta lesz megtalálható az 50 budapest helyszínen

Ugyan a Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot nemrégiben adták át, szintén szerepel a Műtárgyak éjszakájának helyszínei között. Itt a restaurálás, illetve a magyar festészet remekműveit tudják megtekinteni az érdeklődők, hisz olyan személyek művei találhatók itt, mint Munkácsy Mihály vagy Szinyei Merse Pál készítményei. A Yunus Emre Török Kulturális Intézetbe látogatók a népi kézművesség mellett a műhelyek működését ismerhetik meg, míg a Kiskép Galériában a kortárs magyar üvegművészet remekműveivel találkozhatnak. 

A fesztiválon az idei évben is lehetőségük lesz a látogatóknak arra, hogy találkozzanak a művészekkel: “A Budapest Galériában Gálhidy Péter és Molnár Judit Lilla, a Deák Erika Galériában Szűcs Attila, a Molnár Ani Galériában Mayer Éva, a MET Galériában Péter Ágnes, Haász Ágnes és Krnács Ágota kalauzolja a látogatókat.” - írják a hivatalos közleményben.Forrás és képek: MTI, Jegy.hu
CS.SZ.