Iroda, lakásiroda, vagy iroda lakás – melyik passzol a cégedhez?

A megfelelő iroda nem egyszerűen munkakörnyezet egy cég számára. Hozzáad a brandjéhez, presztízst teremthet a cégnek vagy akár network lehetőséget tud biztosítani. Összeszedtük a legfontosabbakat!

 

Az irodabérlés fontos kérdés, de hogy melyik megfelelő céged számára az nem csak attól függ, hogy milyen tevékenységet végzel, hanem az is befolyásolhatja, hogy a céged milyen életszakaszában van. Megnéztük, hogy mikor érdemes váltani!

 

Lakás-iroda

 

Egy induló vállalkozás számára elegendő lehet egy otthon működő lakás iroda. Ez az a fázis, mikor az ötlet kidolgozása folyik, legtöbbször informális munkaközegben és még azt sem lehet tudni, hogy valóban életképes lesz-e a vállalkozás. Ilyenkor még nem érdemes invesztálni nagyobb költségekbe és külön irodát keresni, ugyanakkor fontos tudni, hogy hiába van a cég telephelye ide bejelentve, a rezsiköltségeket és a bérleti díjat nem tudjuk költségként elszámolni, ha az ingatlanban lakunk is egyidejűleg.

 

Iroda lakás

 

Nem csak játék a szavakkal. Ha fejlődik a cég, új, külön otthont kell neki keresni. Ebben az esetben célszerű lehet egy nagyobb lakás bérlése iroda céljára. Viszonylag könnyű irodaként hasznosítható ingatlant találni olyan belvárosi lokációkban is, ahol esetleg egy nagyobb, hivatalos iroda bérlése nem volna lehetséges.

 

A fenntartásához kapcsolódó problémák ugyanakkor nálunk vannak. Mi gondoskodunk a víz, villany, telefon, internetszolgáltatás meglétéről, és ha probléma adódik, ezek akár akadályozhatják a munkavégzést is a javítások végéig. További hátránya, hogy hiába van felújítva igényesen, egy ilyen iroda lakás érzete soha nem lesz olyan profi, mintha irodaházban bérelnénk. Bizonyos vállalkozások fejlődéséhez ez már komoly gátat szabhat.

 

Irodabérlés irodaházban

 

Felnőtt vállalkozások számára sok szempontból ez lehet a legmegfelelőbb választás. Anyagi szempontból előfordulhat, hogy költségesebb megoldás, ugyanakkor a legrugalmasabb is. Irodaházakban általában viszonylag könnyen bővíthető az irodahelyiségek száma és mérete igény szerint. Sok esetben az üzemeltető vállalja speciális igények teljesítését is, például infokommunikációs hálózat bővítését, vagy akár falak áthelyezését. Emellett helyben rendelkezésre áll tárgyalóterem és előadóterem, ami sok plusz munkát spórolhat meg.

 

Egy irodaházban bérelt iroda mellett rendelkezésre állnak tárgyalótermet és előadóterem is

 

Adott emellett minden, a napi irodai működéshez elengedhetetlen infrastruktúra. Nem mi dolgozunk az üzemeltetésével és az üzemeltető garanciát vállal a munkakörülmények biztosítására. 

 

Plusz pont, hogy sokszor a környezet miatt meghozza az árát egy irodabérlet. Egy startup számára például elengedhetetlen, hogy legyenek körülötte egy értékes network hálózatot biztosító cégek, amik katapultként segíthetik a fejlődését.

 

Sok modern kiadó irodát lehet találni országszerte, de Budapesten is remek kínálat van a piacon. Érdemes nem csupán anyagi, hanem minden szempontból körbejárni a kérdést és a cégünk számára legelőnyösebb a döntést meghozni.