Innovatív fejlesztést hajtott végre a Knorr-Bremse Budapest

Ipar 4.0 kezdeményezésén belül innovatív, magasan automatizált szerelősorokat fejlesztett ki a Knorr-Bremse, amely bármely kis- és közepes vállalkozás számára átvehető technológia. Használatával hatékonyabbá válhatnak a termelési folyamatok.  

A Knorr-Bremse Budapest a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökeivel és a vállalat beszállítóival működött együtt a stratégia megalkotása során, szerelősoraik főleg azokat a folyamatokat segítik, amelyeket manuálisan hajtanak végre, és amellyel alacsony darabszámú termékeket alkotnak meg. A Knorr-Bremse 4.0 projektje egyedülálló. A kkv-k akár versenyelőnyre is szert tehetnek, ha átveszik a technológiát. Gyártási folyamataikhoz kevesebb nyersanyag és erőforrás kell majd, és sokkal tervezhetőbbek lesznek a munkafolyamatok.  

 

A fejlesztés

A fejlesztés

 

A Knorr-Bremse Budapest az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól másfél milliárd forintos támogatást is kapott céljai megvalósításához. A technológiájuk lényege, hogy egy eddigiektől eltérő automatizáción és adatszolgáltatáson alapuló munkafázisokat hoznak létre, amellyel az adott rendelési mennyiség és gyártási idő pontosabban megadható.  

A vállalat fékrendszerek és más fontos berendezések gyártásával is foglalkozik, melyeket vasúti és haszongépjárművek számára fejleszt. Először egy tehervagonok kormányszelepeit előállító szerelősoron vezették be az új módszert, az alkatrészek összeszerelését fektették adatvezérelt alapokra. A folyamat nagyban segít a vállalkozásoknak a precíz munkavégzésben, termékeik professzionális előállításában.  

A következő lépés az, hogy a Knorr-Bremse Budapest további gyártósorain tesztelik a rendszert, másik újításukat, a valós idejű adatok vizualizációjához szükséges szoftver fejlesztését pedig még a tavasszal lezárhatják.  


 
M. A.  
Forrás: jarmuipar.hu