Infravörös technológiával javítják az utat a XVIII. kerületben

Korszerű, olcsó és a környezetre sem ártalmas az a kátyújavító rendszer, melyet a XVIII. kerületi önkormányzat tesztelt az elmúlt hét során. Az infravörös in-situ módszerrel még a burkolatot sem kell megbontatni, ezáltal nem keletkezik hulladék.
Ruga György, az Enviroad.eu Aszfaltjavító Technológia Kft. ügyvezetője a bp18.hu-nak ismertette a modern kátyújavító berendezés működését. Eszerint az infravörös aszfaltmelegítővel először 200 fokra hevítik a hibás felületet, majd némi adalék hozzáadásával a felületen lévő anyag újrahasznosításra kerül. A módszer hatékonyságát jól tükrözi, hogy ezzel mínusz 3 fokos hőmérsékletig, tehát akár télen is végezhetőek útkarbantartási munkák. A szükséges felszerelések egyetlen furgonban is elférnek, kezelésükhöz pedig egy kétfős csapat elegendő, akik naponta 30-40 négyzetméteren tudnak javításokat végezni - tette hozzá Ruga György.

Hatékonyabban és olcsóbban lehet kátyúzni az új infravörös in-situ technológia segítségével.

A XVIII. kerületben már tesztelték az infravörös in-situ rendszert (Fotó: bp18.hu)

A rendszer próbaüzemére április 11-én került sor a Lakatos lakótelepen, melyen részt vett Lévai István Zoltán alpolgármester is, aki nyilatkozatában elmondta: a tesztelést egy 100 négyzetméteres útfelületen végezték el, melyet követően az önkormányzat meg fogja vizsgálni, hogy szolgáltatásként vegye-e igénybe a berendezést, vagy vásárlás után saját maga üzemeltesse. Az infravörös in-situ technológiával ellátott rendszert Magyarországon 3 éve, néhány külföldi országban pedig már közel 10 éve használják, a tapasztalatok szerint pedig 30-40 százalékos költségcsökkentés érhető el vele a hagyományos módszerekhez képest.

-W-