Így lehet átíratni az autópálya matricát, ha eladtuk az autónkat

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy eladjuk vagy már eladtuk az autónkat, amire vásároltunk éves autópálya matricát és nagyon nem szeretnénk elbukni a matrica árát. Mit tehetünk ilyenkor? Segítünk!

 

Szerencsére van lehetőség ilyen esetben a matrica átírására, megmutatjuk, hogy mi a teendő és kihez kell fordulni.

 

Az átírásban illetékes

 

Ha a gépjármű tulajdonjogát év közben átruházzuk, azaz hivatalosan eladjuk az autónkat, vagy a használatát lehetővé tevő jogviszony megszűnik, akkor lehetőségünk van másik gépjárműre érvényesíteni az autópálya matricát.

 

A folyamat egyáltalán nem bonyolult, de kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az illetékes az átírásban, azaz csak ők csinálhatják meg. A telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége: +36 (36) 587 500, illetve a www.nemzetiutdij.hu oldalon is felvehetjük a kapcsolatot a NÚSZ Zrt-vel.

 

Az átírás folyamata

 

Bár lehet, hogy elsőre úgy tűnhet, az autópálya matrica átírása nem bonyolult, csak körültekintően kell eljárni. A forgalmi rendszám változás átvezetéséhez szükség lesz a matrica vásárlásakor kapott ellenőrző szelvényre vagy a nyugtázó értesítésre, illetve be kell mutatni az új jármű forgalmi engedélyét azért, hogy ezzel igazoljuk, hogy az a jármű, amire szeretnénk átíratni az autópálya matricát, ugyanabba a járműkategóriába tartozik, mint az eladott autó.

 

Szintén be kell még mutatni a jármű eladását igazoló, a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala által hitelesített okiratot vagy a használatot lehetővé tevő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot, illetve azt a bizonyító erejű magánokiratot, amely igazolja, hogy az úthasználatot lehetővé tevő jogviszonya megszűnt.

 

Ha a két érintett gépjármű üzembentartója megegyezik, akkor az átírásból eredő forgalmi rendszám változás átvezetésének igazolásához az eredeti ellenőrző szelvényen túl elég a két érintett gépjármű forgalmi engedélyének bemutatása.

 

Fontos tudni még, hogy az általános forgalmi adót tartalmazó átírási díj összege 1470 Ft.

 

Az ügyfélszolgáton intézhetjük az autópálya matrica átírást

 

További eshetőségek

 

Nemcsak eladás esetén lehet átíratni az autópálya matricát. A matrica vásárlása során előfordulhat, hogy véletlenül elírtuk a gépjármű rendszámát. Legfeljebb 3 karakter eltéréséig lehetőségünk van módosítani a rendszámot, de az átíráshoz szükség lesz a gépjármű forgalmi engedélyére és a matrica megvásárlását igazoló szelvényre vagy nyugtázó értesítésre. A szolgáltatási díjat ez esetben is ki kell fizetni.

 

Ha a matrica vásárlásakor rossz járműkategóriát választottunk ki vagy módosítani szeretnénk, akkor a szolgáltatási díjat és a különbözetet is meg kell fizetni az átíráskor. Ha esetleg nem a megfelelő felségjelet állítottuk be, akkor az ügyfélszolgálaton a forgalmi engedély bemutatásával módosítható az a jóra. Ehhez is kell azonban a már megvásárolt matrica után kapott szelvény vagy nyugta, valamint a szolgáltatási díjat is ki kell fizetni.

 

Emellett sajnos olyan is előfordulhat, hogy ellopják az autónkat vagy totálkáros lesz. Ekkor szükségünk lesz a rendőrség vagy a biztosító erről szóló igazolására, amit be kell mutatni a NUSZ ügyfélszolgálati irodáján. Ezután ők a szolgáltatási díj megfizetése után kiállítják az új jogosultság megvásárlását igazoló szelvényt. Azaz ugyanarra a díjkategóriára és érvényességi időre szóló érvényes matricánk lesz egy másik autóra, mint amiben a kár keletkezett.