Hétfőn elkezdik a Blaha Lujza tér felújítását

A Blaha Lujza tér felújítását 2021.július 12-e hétfőn kezdik el. Az első ütemben leszigetelik az aluljáró födémjét, emiatt 10-12 hétig forgalomkorlátozásra lehet számítani a csomópontban. A felújítás előreláthatólag 2022 végére befejeződik.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke részletezte a felújítás ütemezését: a Blaha Lujza tér mellett újra szigetelik az aluljárót, emiatt a Rákóczi úton és a Nagykörúton irányonként 1-1 forgalmi sávot lezárnak.
 
Forgalomkorlátozásokra lehet számítani
 
A Rákóczi úton marad a 2x2 sávos forgalom az autósoknak, de a buszközlekedést lámpaprogrammal, valamint elsőbbségadás biztosításával segítik. A Nagykörúton 2X1 sávon lehet majd közlekedni az első 10-12 hétben. Ezen a szakaszon megszüntetik a kerékpársávot.
 
A forgalmi rend kialakításával kapcsolatban egyeztettek a Magyar Autóklubbal, és több javaslatukat elfogadták.
 
A nagykörúti villamosok közlekedését nem korlátozzák, mert korábban, amikor rekonstruálták a villamosvonalat, elvégezték a szükséges munkákat.
 
A forgalomkorlátozások miatt felfüggesztésre kerül a VII. kerületben a forgalomcsillapítás egyes részei, emiatt a Wesselényi utca és a Dohány utca teljes hosszában átjárható lesz a Károly körút és a Nagykörút között.
 
Balogh Samu elmondta, hogy átdolgozták a korábbi terveket, így a Blaha Lujza tér zöldebb lesz és megteremtik a Rákóczi úton és Népszínház utcában közlekedő villamosok bekötésének lehetőségét.
 
A beruházást követően több fát ültetnek a térre, valamint akadálymentesítik a csomópontot és egy nyilvános vécét is kialakítanak.
 
A tér használatát és a gyalogosforgalmat várhatóan 2022 végéig, a felújítás befejezéséig korlátozni fogják.
 
A beruházás költségvetéséhez kis részben az állam is hozzájárult, emiatt adminisztratív okokból nem húzódhat tovább a felújítás megkezdése.
 
A fővárosban 3 olyan beruházás is elkezdődik, amelyek évek óta húzódnak. A pesti alsó rakpart és a Lánchíd felújításának megkezdését követően a Blaha Lujza tér következik. A kabinetfőnök megjegyezte, hogy a korábbi fővárosi vezetők mind a 3 beruházást korábbra ígérte, melyeknek már az előző ciklusban be kellett volna fejezniük.
 
Balogh Samu a Lánchíd augusztus 20-i fényfestésével kapcsolatban elmondta, hogy a tűzijátékokat nem lehet a hídról kilőni a felújítási munkálatok miatt.
 
A munkaterületet 2021.július 07-én került átadásra a kivitelezőnek. A térre 70 hetven fát ültetnek, viszont a korábban tervezett pavilonépület forráshiány miatt nem fog felépülni.
 
Horváth László, a BKK projektmegvalósítási igazgatója elmondta, hogy a nyilvános vécét a Márkus Emília utcán alakítják ki. A kulturális pavilont egy másik projekt részeként valósítják majd meg. A Gombaként ismert szökőkutat áthelyezik a burkolatra, de lesz még egy "magasra lövő" szökőkút is.

A felújításnak köszönhetően új gyalogátkelőhelyeket alakítanak ki, valamint körbejárható és akadálymentes csomópontot hoznak létre.
 
A felrobbantott Nemzeti Színház emlékére pedig a burkolatba gravíroztatják az épület alaprajzát, valamint a színházi ülőhelyekre utalva a köztéri székek bordó színűek lesznek a téren. A színház emlékműve felújításra kerül és áthelyezik a tér központjába.
 
Horváth László a forgalmi változásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a felújítás ideje alatt a téren lesznek gyalogfolyosók és az aluljáró is megközelíthető lesz.
 
Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója azt közölte, hogy a busz- és villamosmegállók a felújítás közben is megközelíthetők maradnak. A tér belső, legnagyobb részét a felújítás idejére lezárják.
 
A projekt teljes költsége 10 százalékos tartalékkerettel 3,47 milliárd forint.
 
 
BG
MTI
A képek illusztrációk