Hatvan új autóbusz áll forgalomba a budapesti és elővárosi közlekedésben

A budapesti közösségi közlekedés fejlesztésének részeként a kormány százszázalékos finanszírozásával 60 új, korszerű autóbusz áll forgalomba a budapesti és elővárosi közlekedésben - mondta a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Fürjes Balázs közölte: a kormány 6 milliárd forintot biztosít a 60 akadálymentes, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetbarát csuklós busz beszerzésére. A hathengeres, 360 lóerős dízel motorok a legmagasabb környezetvédelmi követelményt támasztó EURO 6 D környezetvédelmi normának is megfelelnek - ismertette. A buszok a menetrendszerű fővárosi közlekedés részei, többek között a 169-es, a 84-es, a 89-es és a 94-es buszok vonalain közlekednek a XVII., a XVIII. és a XXI. kerületben, és kiszolgálják Pécel, Gyál és Szigetszentmiklós agglomerációs vonalait is - ismertette. A járművekben magyar hozzáadott érték is van, a biztonsági, a diagnosztikai és az utastájékoztatási rendszert, valamint a zárt vezetőfülkét Debrecenben, a magyar szállítónál építik be - tette hozzá az államtitkár.
 
bp-buszok2
 
Fürjes Balázs hangsúlyozta: Budapest fejlesztésének legfontosabb területe a közlekedés, a kormány célja, hogy az emberek gyorsabban, kényelmesebben, kevesebb átszállással és környezetbarát járműveken jussanak el úticéljukhoz, valamint legyen kevesebb a közlekedési dugó és tisztább a levegő. Mint mondta, a célok megvalósítása érdekében a budapesti városvezetéssel együttműködésben folyamatosan javítani kell a közösségi közlekedés minőségét, meg kell építeni a hiányzó külső körúti elemeket, amelyek elkerülhetővé teszik és ezzel tehermentesítik a belvárost, valamint a fővárossal közösen meg kell építeni a külső csomópontokban a P+R parkoló hálózatot, amely lehetővé teszi, hogy az emberek letegyék autóikat és átszálljanak a közösségi közlekedésre. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a kormányzat rendszerként fejleszti a közösségi közlekedést, hogy fenntarthatóbb, zöldebb és versenyképesebb legyen más közlekedési módokkal szemben. Felidézte, hogy a július óta a Volánbusz Zrt. fölötti tulajdonosi jogokat a MÁV Zrt. gyakorolja. Az elnök-vezérigazgató kitért arra, hogy a forgalomba álló új buszok mellett folyamatosan érkeznek a budapesti elővárosi vasúti közlekedésbe az emeletes motorvonatok. Megindult a közbeszerzési eljárás a HÉV-vonalakon közlekedő járművek cseréjére, a részvételi jelentkezéseket november elején bontják fel. A Volánbusz Zrt. a következő hetekben több mint 700 új autóbusz beszerzését fogja megindítani - tette hozzá.

MTI/T.D.