Ha nem lesz kormánydöntés, buszokat vásárolnak

A főváros saját forrásból vesz majd buszokat, hogy megoldja a 3-as metróvonal felújítása miatti járműpótlást, ha a kormány július 5-ig nem ad garanciát az általa kezdeményezett szolgáltatásvásárlás esetleges többletköltségeire -mondta Tarlós István főpolgármester.

"Július 5-én éjfélig van ideje a kormánynak, ha nem születik meg a döntés, akkor saját forrásból kisebb volumenben olcsóbb buszvásárlás jön az eredeti helyzetnek megfelelően" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve, ezt az állományt majd régi buszokkal egészíti ki a BKV.  Ez a döntés néhány hónapos csúszást okoz az M3-as metró felújítási munkálataiban, valószínű, hogy 2019 nyarára nem fejeződik be a beruházás. "Mese nincs, a 3-as metró felújítását meg kell kezdeni" - hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint ezt már 15 évvel ezelőtt meg kellett volna tenni.

 

M3 metró

A 3-as metróvonal felújításának ideje alatt szükséges járműpótlást szolgáltatásvásárlással oldják meg

 

A szolgáltatásvásárlás mellett létezik a buszvásárlásra két - egy olcsóbb és egy drágább - opció. A legolcsóbb nyertes tender lengyel buszok vásárlásáról szól. A főpolgármester szerint, azt kérik a kormánytól, hogy ha a főváros megvétózza a legolcsóbb és időben is megfelelő ajánlatot, akkor a kormány adjon egyértelmű garanciát az általuk kért megoldásból következő esetleges magasabb költség és a legolcsóbb ajánlat közötti árkülönbözet megtérítésére. A metrószerelvények kiváltása érdekében mintegy 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása szükséges.  A kormány eddigi álláspontja az, hogy írjanak ki pályázatot a magyar buszgyártás felélesztése érdekében, a győztes vállalkozó pedig majd magyar buszokat vesz. 

 

 

/T.D.