Gyűlő indulatok - Külvárosba kerülnének a rendezvényhajók Budapesten?

A Duna-parti Építési Szabályzat módosítása értelmében külvárosibb részre kerülnének a rendezvényhajók a fővárosban, amelyek jelenleg az újlipótvárosi partszakaszon vannak.

Újabb feszültségre lehet számítani Budapesten - most a Duna-parti Építési Szabályzat (DÉSZ) módosítása miatt. Utóbbi ugyanis kijjebb helyeztetné a rendezvényhajókat a 13. kerületi, újlipótvárosi partszakaszról, főként Ferencvárosba és Újbudára – tudatta a telex.hu.
 
A szabályzat módosításával kapcsolatos vitában szóba kerültek a bulihajós turisták is – a főváros a változtatással rendezné a budapesti rakpartokat, egyébként a kerület támogatásával.
 
A rendezvényhajók és szállodahajók utasforgalmi kikötőinek áthelyezésével azonban a hajósok meglátása szerint csak odébb tolnák a problémát – írta a telex.hu.
 
A hajók jelenleg főként az Erzsébet hír és a Margit híd környékén horgonyoznak, a módosítás értelmében azonban üzemidőn kívülre újpesti, budafoki és csepeli öblökbe küldenék azokat.
 
A dunai hajósok szerint ha a rendezvényhajóknak üzemidőn kívül még ki-be kéne járkálni a külsőrészen levő kikötőkből és kikötőkbe, az csak több zajjal, vízi forgalommal és környezetszennyezéssel járna.
 
A fővárosi önkormányat úgy véli, mivel világörökségi terület is érintett, valamint közvetlen közelben vannak lakóépületek, nem cél hogy hajókat tároljanak a belvárosi területeken – írta a telex.hu, ahol a teljes cikk elolvasható.
 
Fotó: mahartpassnave.hu
 
B.A.