Forgalomba álltak az első spanyol gyártmányú villamosok Budapesten

Ő lesz a főváros új arca - jósolhatjuk az elegáns, és praktikus CAF villamosról, mellyel egyre több vonalon találkozhatunk a jövőben.

A Budapesti Közlekedési Központ az előttünk álló hónapokban az elöregedett budapesti villamosállomány jelentős részét lecseréli. Idén és 2016-ban 47 CAF Urbos3 típusú, alacsonypadlós, légkondicionált villamos kerül sínre.

 

Forgalomba álltak az első spanyol gyártmányú villamosok Budapesten

 

Az első CAF-szerelvény a Kőrösi Csoma Sándor úton, a 3-as vonalán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Tarlós István az "első fecskék" szeptember 17-i bemutatásánál elmondta: a CAF villamosflotta 35 rövidebb és 12 hosszabb járműből áll majd. A rövidebb, 34 méteres jármű 200 fő szállítására alkalmas és 46 ülőhellyel rendelkezik, míg a hosszabb 345 főt tud egyszerre befogadni és 81 ülőhely található rajta. A hosszabb változat a Combinót is lekörözve egyenesen világrekordernek számít, hiszen 56 méteres hosszával ez a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamos a világon.

 

A rövidebb villamosok a 3-as vonalra, a budai fonódó villamoshálózatra, azaz az Óbuda és Újbuda között a jövőben közlekedő 19-es és 61-es vonalra kerülnek majd, míg a hosszabb szerelvények az 1-es villamos vonalán közlekednek majd.

 Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala/MCOnet
Fotó: Majtényi Mihály, budapest.hu