Forgalomba állt a felújított metrószerelvény

A 3-as metró vonalán forgalomba állt az első felújított szerelvény, a tervek szerint 2018 nyarától már csak ilyen felújított szerelvények közlekednek majd a vonalon.

Tarlós István főpolgármester az ünnepélyes elindításon elmondta, hogy sokáig azért nem tudta a főváros felújítani a 3-as metrót, mert csak 2015 nyarán vállalta át a kormány a BKV adósságállományát, amely még akkor is majdnem hatvanmilliárd forint volt. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb fővárosi feladat a 3-as metró felújítása. A legsürgetőbb feladat a műszaki állapot felújítása volt, az elmúlt években folyamatosan zajlott a síncsere, így ma a vonal lényegében jobb állapotban van, mint 2010-ben volt.

 

Forgalomba állt az első felújított metrószerelvény

Forgalomba állt az első felújított metrószerelvény

 

Az orosz Metrovagonmas által végzett felújítás során megvizsgálják a régi kocsikat, és eldöntik, milyen mértékben cserélik ki a régi alkatrészeket annak érdekében, hogy a metrókocsik minimum húsz évig még üzemeltethetők legyenek. A szerződés szerint 222 metrókocsi felújítása csaknem 220 millió euróba kerül. Várhatóan havonta két felújított szerelvény áll majd forgalomba. A metró felújítása még idén folytatódik: az infrasturkturális felújítására vonatkozó pályáztatás a tervek szerint halad, a rekonstrukciós munkák valószínűleg már a nyáron elkezdődnek, és 2020-ig teljes körűen megújulhat a metróvonal.

 

/T.D.