Folytatódik a méhlegelők telepítése a harmadik kerületben

A tavaly elkezdett vadvirágos méhlehegők építése tovább folytatódik Óbuda-Békásmegyeren, mellyel a méhveszteség mérsékléséhez és környezetük megóvásához járulnak hozzá. Most a Csobánka tér környéke és a Huszti út, Szőlőkert utcakereszteződésben dolgoztak tovább.

Burján Ferenc az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat alpolgármestere kezdeményezte a vadvirágos méhlegelők létrehozását a kerületben. A programmal szeretnék segíteni a méhek és beporzó rovarok megmentését és ezzel együtt alakítani a lakosság szemléletmódján.
 
Burján Ferenc a kerület fenntarthatóságáért, klíma és környezetvédelméért felelős alpolgármesterének nagyon fontos a méhlegelők telepítése. Az elmúlt és a március 27-i hétvégén az Ébredj Mozgalom lelkes csapatával vadvirágmagokat vetettek a Csobánka tér környéke és a Huszti út, Szőlőkert utca kereszteződésében.
 
 
Az alpolgármester szerint a vadvirágos gyepek telepítésével a beporzó rovarok támogatásával a biológiai sokszínűség fenntartását is segítik. Sajnos csak korlátozottan tudtak dolgozni a közös célokért, hogy betarthassák a járványügyi szabályokat.
 
Szerte a világon drasztikusan csökkent a méhek és a beporzó rovarok száma, melynek egyik fontos oka az emberi tevékenység és a nagyipari mezőgazsaság káros hatásai, a vegyszerek alkalmazásával.
 
„A méhek pusztulásának megállítása mindannyiunk közös érdeke – osztotta meg gondolatait dr. Kerényi-Nagy Viktor, a 3. kerület főkertésze. – Ha nincsenek méhek, nincs beporzás, végső soron gyümölcsök sem kerülnek az asztalunkra.”
A most telepített méhlegelő mézelő növényei hozzájárulhatnak a méhek és más beporzó rovarok folyamatos táplálékhoz jutásához.
 
 
„Itt a közösségi fatelepítés programunk keretében ültetett zselnicemeggyfák, cserjék és a most elvetetett magokból megszülető rét három magasságban biztosít majd életet a méheknek, rovaroknak – ismertette dr. Kerényi-Nagy Viktor. – Tehát gyep-, cserje- és faszinten lelhetnek itt kedvelt táplálékra a különböző beporzó fajok.”
 
BG
Forrás: Óbuda.hu