Fenntarthatósági expó lesz Budapesten

Országszerte egyre több vállalkozás gondolkodik cége fenntarthatóbbá tételén, ez ugyanis nemcsak társadalmi felelősség, hanem gazdasági lehetőség is. A témát a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világkiállítás is felöleli, amelyet 2021. november végén rendeznek majd meg a magyar fővárosban.  

A fenntarthatóság korunk egyik kihívása, a kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy a fenntarthatósági törekvések nélkül a Föld erőforrásait hamarabb aknázzuk ki a kelleténél, a globális klímaválságnak és éhezésnek pedig sokkal súlyosabb eredményei lehetnek. Az egyéneken is múlik, milyen jövője lesz az emberiségnek, de a vállalatok vállát nyomja ennek legalább 80 százalékos súlya.  

A fenntarthatóság azonban nemcsak társadalmi szerepvállalás kérdése, gazdasági lehetőséget is magában rejt. Jelenleg az ezirányú törekvések rendkívül népszerűek, ebben az ütemben haladva a fenntarthatósági technológiák fejlesztésével foglalkozó szektorok növekedése 2030-ig elérheti az évi 25 százalékot. A befektetők is az adott vállalatok karbonlábnyoma és fenntarthatósága alapján mérlegelnek, ötven százalékuknál ez mérvadó szempont.
 
 
Fenntartható városi cégek
Fenntartható városi cégek
 
 
A fenntarthatóság egyfajta versenyelőny is lehet, hiszen Magyarország kormánya is támogatja az ezirányú befektetéseket. A zöld kötvények kibocsátása a 2012. évi 2,6 milliárd dollárról 2018-ban 167,6 milliárd dollárra nőtt világszerte, emellett a lakosság is a környezetvédelem mellett áll. 

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világkiállítás a visegrádi országok fenntarthatósági expója, amelyet a magyar fővárosban rendeznek meg 2021-ben. November 29. és december 5. között tartják majd a Hungexpon. A rendezvényt a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezi, célja pedig a témát érintő párbeszéd és a megoldások keresése. Nem mellesleg a témát érintő eszköztárat is felsorakoztatja a vállalatoknak, hogy a lakosság megnövekedett igényét könnyebben ki tudják elégíteni.  

Joó István, a KKM helyettes államtitkára, a Planet Budapest 2021 lebonyolításáért felelős kormánybiztos a Pesti Srácoknak úgy nyilatkozott, hogy a természetbarát megoldások nem feltétlenül járnak lemondással. A megszokott komfort csökkenésével, sok esetben pedig jelentős költségmegtakarítást is eredményezhetnek a családok, háztartások számára. Az eseményre a Planet Budapest hivatalos honlapján lehet jelentkezni.  

 

M.A.

Forrás: Pesti Srácok