Felavatták a városligeti Madárbarátok Tanösvényét

A Városligetben felavatták a Madárbarátok Tanösvényét, melyet a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett alakítottak ki. A tanösvényt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben, a Liget Budapest projekt keretében valósították meg.

A projekt alapelgondolása, hogy a Városliget környékén lévő iskolák számára lehetővé tegyék az interaktív és élményszerű oktatást. Sokkal izgalmasabb egy biológia és egy környezetismeret óra, ha külső helyszínen személyesen látják, hogy milyen egy urbánus környezet élővilága- mondta el a Gyorgyevics Benedek, a Liget Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.
Gyorgyevics Benedek és Bajor Zoltán
 
Gyorgyevics Benedek hozzátette még, hogy a Madárbarátok Tanösvénye is ebbe a sorba illeszkedik be, ahol a hazánkban előforduló 300 madárfajból, eddig 123 madárfajt észleltek. Már 2020 végén birtokba vehették a látogatók a Mőcsényi Mihály Botanikus Kertet. A tavasz beköszöntével visszanyerte régi fényét a Városliget legkülönlegesebb növényeit felvonultató parkrésze is. Itt 355 növényfaj 35 ezer újonnan telepített példányával és egyéb különlegességekkel várják a látogatókat.
 
A vezérigazgató elmondta még, hogy 1967-ben, a Főkert 100 éves jubileumának alkalmából adták át korábban a Kis botanikus kert néven ismert parkrészt, az Ajtósi Dürer Sor és a mai Olof Palme sétány találkozásánál. Ezen a területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak.
 
Az elmúlt évtizedekben a Kis botanikus kert méltatlan állapotba került, hajléktalanok költöztek be az elhagyatott és leromlott részeibe. A Városliget gyakorlatilag élhetetlen részének számított ez a terület, amit sokan elkerültek.
 
Gyorgyevics Benedek hozzáfűzte még, hogy a terület felújítására a régóta várt Liget Budapest projekt adott lehetőséget. A munkálatok során igyekeztek visszaállítani az eredeti állapotokat, de a teljes helyreállítást követően megnőtt a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe Királydomb felé, továbbá bentebb került egy fasorral a parki sétány.
 
Az egyik sétányon kialakítottak egy lugast, melyhez egy kerti tipegős útvonal is kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását is. Itt kapott helyet a különböző felületekből álló Kneipp-ösvény is. Eredeti nyomvonala mentén kanyarog újra a területet behatároló patakrendszer is. Visszatértek a nyílt vizeket és mocsári élővilágot bemutató medencék is. Egy új és modern épület került a régi esőbeálló helyére, mely kiszolgálói és ismeretterjesztői szerepet kapott.
 
A diákok miközben tanulmányozzák a városligeti növényvilágot, megismerkedhetnek a park madárvilágával is a Madárbarátok Tanösvényén. A botanikus kert mellett alakították ki a tanösvényt, mely 10 állomáson keresztül, különböző nyelvezetű és élethűen illusztrált táblák segítségével mutatják be a Liget változatos madárállományát.
 
A vezérigazgató elmondta, hogy egész nap bárki számára elérhető lesz a Madárbarátok Tanösvénye is, viszont a délelőtti időszakban az iskolás csoportok élveznek elsőbbséget.
 
BG
Forrás MTI/Fotók Máthé Zoltán