Fedezze fel a kerti üvegházak előnyeit – nem csak a szakemberek számára

Az üvegház, mint találmány, nem csak azoknak szól, akik kertészmérnökök, vagy szakmai szinten foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Korántsem! Bárki létrehozhat a kertjében egy védett területet, ahol konkrétan paradicsomi körülmények hozhatóak létre.

Üvegház = ellenőrizhető feltételek

Az üvegház, mint újítás, szükségszerűségből született. Néhány évtizeddel ezelőtt egyre világosabbá vált, hogy az időjárási paraméterek nem igazán szabályozhatók. Kiszámíthatatlan, hogy mit hoz a tavasz és a nyár. Több millió termés megy veszendőbe az elégtelen csapadék vagy a napfény hiánya miatt. A szükség tehát arra késztette az embereket, hogy olyan környezetet teremtsenek, ahol a körülmények legalább valamilyen mértékben befolyásolhatók. Egy üvegház természeténél fogva védelmet nyújt, a megfelelő hőmérsékletet és a csapadék mennyiségét kézzel lehet szabályozni.

Néhány évtizeddel ezelőtt az üvegház csak bizonyos területeken játszott fontos szerepet, mert az országnak csak bizonyos részein tapasztalták a kiszámíthatatlan meteorológia változékonyságát és minden hátrányát. Ma azonban már alig van olyan országrész, ahol az időjárás nagy átlagos pontossággal megjósolható lenne.

 

 

Kicsiben is megéri tervezni?

Abszolút! Sokan a mai napig abban a tévhitben élnek, hogy az üvegházi környezet kizárólag nagyban alkotható meg, míg háznál például esélytelen létrehozni egy mini édenkertet. Ez tévedés! Az is fals elgondolás, hogy üvegházban kizárólag zöldség és gyümölcs termeszthető. Nem! Növények, akár egzotikus virágok is nevelgethetőek. A hagyományos, üvegből készült, ezáltal költségek terén többet követelő üvegházak mellett már a polikarbonátból felépített alternatívák is népszerűek.

 

szklarnia_z_poliweglanu_hybrid_1_85_x_2_46_m_palram_canopia_szara_szklarnie_ogrodowe_13074

Mi az, ami szabadon dédelgethető az üvegházban?

gardenway.hu kínálatából könnyedén kiválasztható az a típusú üvegház, ami paramétereit tekintve minden egyéni elvárásnak maradéktalanul megfelel. Még a legkisebb, zsebkendőnyi udvar is otthonául szolgálhat az optimális méretű verziónak. Ezek után jöhet az az édes teher, ami csupa izgalmas eldöntendő kérdést takar. Melyek azok a növények, amik jól érzik magukat az üvegházi környezetben? Ugyanaz a felvetés érvényes a zöldségekre, gyümölcsökre.

A káposztafélék, a burgonyafélék, a leveles zöldségek, mint például saláta, karalábé, paradicsom, paprika, uborka, padlizsán mind meghálálják a könnyen szabályozható környezet adta tápláló előnyöket. A fűszernövényeket sem érdemes kihagyni: bazsalikom, zsálya, rukkola egyformán kihasználják az üvegház gondoskodását. Ha nem probléma a speciális hőmérséklet, páratartalom és fényviszonyok biztosítása, akkor még az egzotikus gyümölcsöket sem kell megvenni a boltból, mert megtermelhetőek otthon.

Fűtött vagy fűtetlen?

Ezt a dilemmát azért célszerű még idejében tisztázni, mert az a tény, hogy az üvegház fűtött-e, vagy sem meghatározza azt, hogy milyen fajta növények termeszthetőek benne. A fűtetlen közeg időszakos termesztésre kitűnő, nem vall szégyent dugványozásnál, magról keltetésnél, és zöldségek hajtatásánál. A meleg házban télen is megtermeszthetőek azok a zöldségek, amik alapesetben csupán nyáron teremnek. Míg a mérsékelt házban, ahol nem csökken a hőmérséklet 6-7 Celsius-fok alá, a fagyálló növények télen is megélnek.

 

J.M