Évekkel ezelőtt meghalt embereknek is kiment a szavazási értesítő

Meghökkentő: felkereste a választási irodát egy, a Pest vármegyei Halászteleken élő család, mert rég elhunyt hozzátartozójuk is kapott választási értesítőt. De megesett ez egy ismerősükkel is.

Kimentek a választási értesítők olyan embereknek is, akik már nincsenek az élők sorában – derült ki a közelmúltban, mivel egy halásztelki család a választási irodához fordult a probléma miatt – tudatta a hvg.hu.

A família elmondta, hogy kapott választási küldeményt a júniusban sorra kerülő önkormányzati és EP-választás kapcsán a 2017-ben elhunyt nagymamájuk – eddig ez nem fordult elő -, de megkapta a levelet egy szomszédjuk is, aki még az 1980-as években távozott külföldre és mostanra 116 éves lenne – írta a hvg.hu.

A Nemzeti Választási Iroda a történtekre reagálva azt mondta, hogy az adatok hibásan szerepeltek a Belügyminisztérium vezette személyi adat- és lakcímnyilvántartásban. A Választási Információs Szolgálat tájékoztatása szerint az értesítők és a szavazóköri névjegyzék adattartalmát ez alapján állítja össze a Nemzeti Választási Iroda.

Utóbbi kapcsolatba lépett a Belügyminisztérium munkatársaival. Ők azt a tájékoztatást adták, hogy nyilvántartásukat mindkét ügyben pontosítják majd, a helytelen adatokat pedig törölték – írta meg a hvg.hu.

L.A.