Embermentőre emlékeztünk - Ángel Sanz-Briz: illik tudni e nevet

Október 16-án avatták fel Ángel Sanz-Briz spanyol diplomata emlékművét. A vészkorszakban mintegy ötezer ember életét megmentő "budapesti angyal" nevét vette fel a III. kerületi Jégtörő utca is, mely Hajógyári-sziget K-hídjától indul északi irányba. Ángel Sanz Briz (1910-1980) ügyvivőként szolgált 1944-ben Magyarországon, és Madrid előzetes engedélye nélkül menekítette az üldözötteket védett épületekbe, és magyar zsidók ezreit mentette meg spanyol útlevéllel. A diplomata később megkapta a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami elismerést, a Világ Igaza kitüntetést. 

A vészkorszak áldozatai, túlélői és az embermentők emlékének ápolása azt üzeni: létezik jó és rossz, igazság és hazugság, bűn és erény - hangoztatta Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke az avatóünnepségén. Emlékeztetett: nem vitás, hogy a német megszállást követően a magyar államgépezet is részt vett az emberi nem legaljasabb tetteinek végrehajtásában, de az sem, hogy voltak olyan honfitársaink, akik az ellenállást és az életmentést választották, akárcsak olyan diplomaták, akik "e sötét korszakban az emberi helytállás és segítőkészség fényt adó fáklyáját a magasba emelték".
Tarlós István, Budapest főpolgármestere azt emelte ki, hogy sajnos sok magyar számára ismeretlenül cseng Ángel Sanz Briz neve, aki spanyol dokumentumokkal látva el az üldözötteket. Ezért semmit nem kért vagy várt el - mondta, utalva arra, hogy mivel Ángel Sanz Briz a madridi kormánytól nem kapott világos útmutatásokat, gyakorlatilag engedély nélkül, saját biztonságával sem törődve cselekedett, és vagyona jelentős részét is e jótettnek rendelt alá.
José Ángel López Jorrín budapesti spanyol nagykövet az emlékállításról azt mondta, ez az együttműködés kitűnően mutatja, hogy milyen egyetértés van közöttünk, ha a méltóság és az emberi jogok védelme érdekében tett erőfeszítések elismeréséről van szó.
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára azt emelte ki, hét évtizede Magyarországon számosan akadtak, akik bátran és minden kockázatot vállalva, jelesre vizsgáztak emberiességből.
Juan Carlos Sanz Briz, a diplomata fia - aki több mint harminc rokonukkal érkezett az eseményre - azt hangsúlyozta: apja sosem felejtette el a Budapesten történteket. Úgy emlékezett, hogy amit itt tett, az volt élete legnagyobb emberi és szakmai vívmánya, ezért azonban sosem várt elismerést vagy hálát. "A tény, hogy a sors lehetőséget adott neki, hogy annyi ártatlan ember életét megmentse, elegendő volt számára".

 
Az emlékmű avatása 2015. október 16-án


Az embermentők nem voltak sokan, és biztosan nem voltak, nem lehettek elegen. Annál inkább fontos, hogy cselekedeteik végre méltó helyet kapjanak a széles emlékezetben - hangoztatta a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke, a kormány európai uniós ügyekért felelős államtitkára október 16-án a budapesti Zeneakadémián, ahol Ángel Sanz Briz spanyol diplomata emléke előtt tisztelegtek koncerttel.


MTI/MCOnet