Előrehozott választás lehet Budapesten?

Mivel a Fővárosi Közgyűlés igencsal megosztott, nem kizárt, hogy Budapesten előrehozott választásra kerülhet sor – vélekedik a Választási Földrajz szakértője.

Lehetséges, hogy a vártnál előbb kell majd választást tartani a fővárosban. Az RTL Híradónak a Választási Földrajz szakértője, Kovalcsik Tamás mondta el, hogy az új fővárosi testületben csupán 7 képviselővel rendelkezik majd a Karácsony Gergely főpolgármestert indító Párbeszéd-DK-MSZP szövetség, vagyis a többsége nem lesz meg.
 
Vagyis ez azt jelenti, hogy Karácsonynak minden döntést illetően szüksége lesz minimum 9 másik politikus támogatására akarata érvényesítéséhez – tudatta az RTL Híradó.
 
A Fővárosi Közgyűlés jelenlegi megoszlása okot ad arra, hogy a főpolgármesternek több képviselőt is meg kell nyernie a Fideszből és a TISZA Pártból.
 
Magyar Péter már a választás napján, június 9-én leszögezte: nem lesz Karácsony Gergellyel semmilyen formális együttműködése, de egyeztetni kész vele.
 
 
Az RTL Híradónak Kovalcsik Tamás azt mondta: „Ha a Fővárosi Közgyűlés lesz az összes ügy kitárgyalásának színhelye, akkor ezt a folyamatot rendkívül hosszúvá és elnyújtottá fogja tenni. Ráadásul a TISZA Pártnak megvan az a veszélye, hogy könnyen "összegyurcsányozdhat", azáltal, ha mondjuk a Karácsony Gergely féle városvezetést tudni fogja támogatni”.
 
A szakértő szerint a jelenlegi felállás semmiképp sem teremt könnyű helyzetet, s nem zárja ki a egismételt vagy új választás lehetőségét sem, jóval korábban annál, amire számíthatnánk – mondta az RTL Híradóban Kovalcsik.
 
Karácsony Gergely az RTL Híradóban azt mondta, ő nem tart Budapest működésképtelenségétől, biztos abban, hogy sikeresen működnek majd együtt Magyar Péterrel – ugyanezt a Fidesszel nem tartja valószínűnek.
 
„Nem hiszem, hogy erre készülnének. Hiszen ez igencsak megtépázná a népszerűségüket, nemcsak a budapestiek előtt, hanem mindenki előtt, akinek fontos az, hogy a nemzet fővárosa működni tudjon. Én biztos vagyok benne, hogy együtt fogunk tudni működni” – fogalmazott Karácsony Gergely az RTl Híradóban.
 
Az esetleges együttműködés kapcsán az RTL a Fideszt is megkereste, de a párt az esetete nem kommentálta – tudatta az RTL Híradó.
 
L.A.