Elindult a Volánbusz e-buszainak próbaüzeme

A Zöld Busz Program pályázat keretében elnyert támogatásnak köszönhetően 40 Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbuszt helyeznek forgalomba a főváros vonzáskörzetében 2022 elején.  

A Zöld Busz Program keretében 100 db elektromos autóbusz beszerzésére nyert el támogatást a Volánbusz Zrt és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. Az e-buszokat 6 megyeszékhelyen és Budapest agglomerációjában helyezik majd forgalomba 2022 első negyedévétől.
 
A fedélzeti kijelzőkön a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR) üzemel majd
 
Az első 40 Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusz beszerzésére 2021.július 27-én kötött megállapodást a Volánbusz, melyeket augusztus 31-én adtak át és 2022 elején állítanak majd forgalomba.
 
Az e-buszok alacsony padlósak, kéttengelyesek, elektromos meghajtásúak, 28 ülő és akár 50 álló utas szállítására alkalmasak. Egy feltöltéssel akár 240 km megtételére is képesek.
 
Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint a zöld buszok forgalomba helyezése számos előnnyel jár. Több teszteredmény is alátámasztja, hogy az e-buszok használata 5000 kilogramm károsanyag kibocsátástól mentesítette a környezetet és átlagosan 171 kilométert tettek meg a tesztidőszak alatt.
 
Hozzátette még, hogy a 40 e-busz a „Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus” és „Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás” időszaka alatt fogja szállítani az utasokat.
 
Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a közlekedési vállalat elkötelezett az autóbusz-állomány fiatalítása mellett és a zöldítésre törekszik alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró-károsanyag kibocsátású járművek forgalomba helyezésével.
 
A 40 db Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz, valamint a hozzá kapcsolódó töltési infrastruktúra kialakítása 6 milliárd forint értékű támogatással épül ki, melyet a Mobiliti Volánbusz Zrt valósít meg. Az átadásra került autóbuszok 100 kW-os töltőkről veszik fel az áramot.
 
A 2022 elején forgalomba helyezésre kerülő autóbuszok kék színűek, a fedélzeti kijelzőkön a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR) üzemel majd.
 
BG
Forrás: Volánbusz, MTI
Képek: MTI/Soós Lajos