Elindulnak a világ leghosszabb villamosai az 1-es vonalán

A BKK március 31-én forgalomba állította a világ leghosszabb villamosszerelvényét, a CAF URBOS 3/9 típusú járművet az 1-es vonalán. Nyárig további 11 követi.

A gyártó CAF az utolsó szerelvényt áprilisban szállítja le Budapestre. A járművek jelenleg a szükséges próbafutásokat végzik, hogy megkaphassák az üzembehelyezési engedélyt, ezért ne bosszankodjunk, ha esetleg a "Figyelem! A szerelvény utasokat nem szállít!" kiírással találkozunk az 1-esre várakozva. A próbafutás a biztonságos használatba vételhez szükséges, hogy a CAF-ok forgalomba állhassanak az 1-es villamos nemrég felújított, a XI. kerületi Fehérvári útig meghosszabbított vonalán.

 
A világrekorder villamosból összesen 12 közlekedik majd a Hungária körgyűrűnTudta, hogy a CAF URBOS 3/9 világrekordernek számít? 55,9 méteres hosszával ugyanis a leghosszabb villamos a világon. A járművek belső kialakítása pedig maximálisan megfelel a kor igényeinek: alacsonypadlós, légkondicionált, egyterű, sőt nincsenek rajta magasabban elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések sem, mint a Combino-n.


MTI / MCOnet