Egyre többen jutnak új lakáshoz a fővárosban

A Duna House adatai szerint 2021-ben meglehetősen nőtt azoknak a száma, akik első lakásukat vásárolták meg. Az elmúlt öt évben nem produkált a piac hasonlót a fővárosi lakásvásárlási adatokat összesítve.  

Erős a lakáspiaci forgalom a Duna House felmérése szerint, aktív a kereslet az ingatlanok iránt. Felröppentek a hírek az árak gyengüléséről, emellett az állam otthonfelújítási programja és a csok kedvező feltételei miatt is többen vásárolnak maguknak lakást. Az első lakásvásárlók száma jelentősen megugrott. 2021 januárjában tizenegyezer lakóingatlan cserélt gazdát Budapesten. 2020-ban ez az adat 9917 volt. Az összes ingatlan vétel közül 31 százalék első lakásvásárlás volt, ez tíz százalékpont növekedést jelent.  

Egyre több az első lakásvásárló

Egyre több az első lakásvásárló

 

A statisztikai adatok szerint a budapesti első lakásvásárlók átlagosan a hatvan négyzetméteres ingatlanokat preferálták, átlagosan 37,5 millió forintos áron jutottak hozzájuk januárban. Vidéken természetesen más árak fogadták az érdeklődőket, 22,5 millió forintért már 74 négyzetméteres ingatlanok vásárolhatók.

Az újépítésű otthonok esetében a kormány az ÁFA-t átvállalja, amennyiben csok-kal vásárolják meg az ingatlant. A kormány a gyermekvállalási és családalapítási kedvet kívánja ösztönözni ezzel, jelentette be Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Fontos kitétel még, hogy a lakás mérete nem haladhatja meg a százötven négyzetmétert, családi ház esetén a háromszáz négyzetmétert.  

Emellett a kormány otthonfelújítási programja is egyre népszerűbb, hiszen a gyermeket vállaló vagy nevelő szülők kaphatnak maximum hárommillió forintig terjedő támogatást. A felújításról készült számlákat kell benyújtani, amelyeket utólag térít meg az állam. 

 

M. A. 

Forrás: mti