Egy kísérleti program keretében QR-kóddal azonosítják a kukákat

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. kísérleti programot indít, melynek keretében QR-kóddal ellátott matricákat ragasztanak a kukákra. Ennek köszönhetően pontosabban fogják tudni megtervezni a kukásautók útvonalát.

A kísérletben egy budai és két pesti kerületben (II., X., XV.) 12 ezer fogyasztót kértek meg arra, hogy QR-kódot ragasszanak fel kukáikra. Az egyedi kódot egy speciális programmal leolvasva azonnal láthatóvá válik, hogy az FKF Zrt az adott tartályhoz milyen szolgáltatást biztosít.
 
QR-kódokkal látják el a szemeteseket a főváros több kerületében
 
Nyugat-Európa több nagyvárosában már alkalmazzák a hulladékgyűjtő tartályok azonosítását.
 
Az FKF Zrt-nek több alkalommal problémát okozott, hogy a kukákat nem látták el azonosítóval, mert jelenleg csak az adatbázisokból nyerhetnek ki információkat arról, hogy milyen típusú edényeket helyeztek ki az ügyfeleknél.
 
A QR-kódos azonosításnak köszönhetően a raktárból kikerülő kukák az átadás pillanatában az ügyfelekhez rendelhetőek, így nyomon tudják követni a "teljes életútjukat".
 
A tesztprojekt miatt kifejlesztettek egy mobilapplikációt, mely segítséget jelent a hulladékszállítást szervező szakembereknek. A tesztprojekt végével pontosabban megtervezhetik a kukásautók útvonalát, hatékonyabban szervezhetik a járatokat is, mellyel emelkedhet a szolgáltatás színvonala.
 
Az FKF Zrt úgy gondolja, hogy a kukák nyilvántartása nagyobb odafigyelésre és tudatosságra ösztönzi majd az ügyfeleket, a szemetek szelektálása terén. Remélik, hogy emiatt kevesebb lesz a szemét és több papír, fém és műanyag újrahasznosítása válik lehetővé.
 
A QR-kód segítségével ki fogják tudni szűrni a nem fizető ügyfeleket is, mellyel várhatóan csökken az illegálisan kihelyezett hulladék is.
 
A jogszabály szerint az ingatlanhasználónak hulladékszállítási díjat kell fizetnie, így az FKF ennek fényében felkeresi az ügyfeleket és bevonja őket a szolgáltatásba.
 
A kísérleti programot év végén zárják, majd döntenek a továbbiakról, hogy továbbfejlesztik és újból tesztelik a rendszert vagy minél előbb bevezetik a fővárosban.
 
BG
MTI
A képek illusztrációk