Dinamikusan fejlődik Józsefváros

Tarlós István főpolgármester Józsefváros 240. születésnapja alkalmából kijelentette, hogy a VIII. kerület vezetésének elkötelezett munkája révén egyre lendületesebben fejlődik, a kerület a főváros egyik legegyüttműködőbb városrészévé is vált.

Az évforduló alkalmából rendezvénysorozat is indult, amely november 25-én zárul, addig számos ingyenes program várja az érdeklődőket. A belváros után Józsefváros Pest legrégebbi városrésze. Az 1720-as években a József körúttal párhuzamosan még szántóföldek terültek el, a Vas utca vonalánál termőföldek kezdődtek. A mai Múzeum körút mellett sokáig csak kertek voltak. Józsefváros kisvárosias fejlődésének az 1838-as dunai árvíz vetett véget, akkor a házak kétharmada vált rommá néhány nap alatt. A 19. század második felében kezdődött újjáépítéssel változott meg alapvetően a kerület arculata. A kerület hanyatlása a második világháború után kezdődött, "méltatlan sorsra kárhoztatott nagy múltú városrész" - fogalmazott Tarlós István.

 

Józsefváros vezetésének elkötelezett munkája révén egyre lendületesebben fejlődik a kerület  

Józsefvárosban a változás a 2000-es években kezdődött meg 

 

A fejlesztésekről szólva a főpolgármester példaként említette, hogy 2012-től az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb városrehabilitációs programja valósult meg, 2013-ban megújult az Auróra utcai szakrendelő, valamint 2014 tavaszán nyílt meg a felújított Teleki téri piac. A Palotanegyedben 2016-ban újabb 350 millió jutott felújításokra. "Józsefváros olyan nagyszerű hely, amiért tenni nem hiábavaló, újabb és újabb kihívások elé állít minket, de a sikerélményekben sem szűkmarkú" - fogalmazott Kocsis Máté polgármester. Közölte, jelenleg az a dolguk, hogy újjáépítsék Józsefvárost, hogy Budapestnek ne szégyenfoltja, hanem az egyik büszkesége lehessen. A javuló közbiztonság, a megújult terek, parkok, épületek és intézmények apró lépésenként ugyan, de közelebb visznek minket ehhez - tette hozzá.

 MTI/T.D.