Budavári Borfesztivál 20. alkalommal
Megnyílt az idei Budavári Borfesztivál. A 20. születésnapját ünneplő rendezvény díszvendége Franciaország: Bordeaux-ból, Champagne-ból, Elzászból, a Loire-völgyből és Languedocból tíz pincészet érkezett. A fesztiválon részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.
A fesztiválon részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki beszédében úgy nyilatkozott, hogy újjáépítés zajlik a mezőgazdaságban, így a szőlészetekben és borászatokban is. Hozzátette: a minisztérium elsődleges célja, hogy gyümölcsözővé tegye az ágazatot. Az erőfeszítések sikerét pedig jól mutatják például a borversenyeket elért előkelő helyezések - áll az MTI közleményében.
A tárca vezetője fontos eredményként megemlítette a tokaji kutatóintézet újbóli megnyitását is, illetve azt, hogy a tokaji borvidék továbbra is a nemzetközi szinten elismert, kiemelkedő bortermelő területek között tudhatja magát.
René Roudaut, Franciaország Magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki a fesztivál szervezőinek, hogy a kerek évfordulón éppen Franciaországot választották az esemény díszvendégének.
Roudaut dicsérte az eredményeket, amelyeket az elmúlt húsz év erőfeszítései hoztak a magyar borászatban mind a minőség, mind az export fejlesztését illetően. "A borászat nemcsak technológiai ismereteket, technikákat jelent, hanem kultúrát, egyfajta civilizációt: a bor eltéphetetlen szálakkal kötődik az élni tudáshoz - ebben pedig mindkét ország, Franciaország és Magyarország is jeleskedik" - mondta el Roudaut.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Idén a villányi térség legjobb vendéglői is bemutatkozási lehetőséget kapnak, az ételekhez pedig minden este ismert villányi termelők kínálják boraikat. A magyar és francia borokon kívül további tizenhárom ország szőlőinek termését ismerhetik meg a látogatók, többek között olasz, osztrák, chilei, szlovén, görög és német borokat. A tavalyi díszvendégség után természetesen ebben az évben is jelen lesznek a határon túli magyar pincészetek. (T.A)
forrás:MTI/hirado.hu
A tárca vezetője fontos eredményként megemlítette a tokaji kutatóintézet újbóli megnyitását is, illetve azt, hogy a tokaji borvidék továbbra is a nemzetközi szinten elismert, kiemelkedő bortermelő területek között tudhatja magát.
René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete László Ágnes, a Budavári Borfesztivál sajtófőnöke, Kemendy László, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója, Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter (b-j) koccint a 20. Budavári Borfesztiválon a budai várban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
René Roudaut, Franciaország Magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki a fesztivál szervezőinek, hogy a kerek évfordulón éppen Franciaországot választották az esemény díszvendégének.
Roudaut dicsérte az eredményeket, amelyeket az elmúlt húsz év erőfeszítései hoztak a magyar borászatban mind a minőség, mind az export fejlesztését illetően. "A borászat nemcsak technológiai ismereteket, technikákat jelent, hanem kultúrát, egyfajta civilizációt: a bor eltéphetetlen szálakkal kötődik az élni tudáshoz - ebben pedig mindkét ország, Franciaország és Magyarország is jeleskedik" - mondta el Roudaut.
René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete (b2) és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter részt vesz a 20. Budavári Borfesztivál megnyitóján a budai várban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A szerdától vasárnapig tartó fesztiválra Bordeaux-ból, Champagne-ból, Elzászból, a Loire-völgyből és Languedocból tíz pincészet érkezett, a Francia Kapcsolat bisztró pedig francia alapanyagokból naponta más-más jellegzetes helyi ételeket készít, és a Borfesztiválhoz kapcsolódóan a Francia Intézetben is több érdekes kulturális program lesz. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
forrás:MTI/hirado.hu