Budapesti cég e-diploma rendszert fejlesztett

A budapesti Dlabs Kft kétéves fejlesztése és 6 hónapos tesztidőszakát követően elindították hazánk első hitelesített e-diploma rendszerét.

Többször is próbálkoztak korábban az e-diploma rendszer technológiai fejlesztésén, azonban a nemzetközi ötletek nemigen terjedtek el széles körben. A magyar cég fejlesztői csapata által előállított rendszerhez bármely hazai vagy nemzetközi felsőoktatási intézmény csatlakozhat.   
 
A végzős hallgatók e-diplomákat kaphatnak hamarosan
 
Magyarországon elsőként a Milton Friedman Egyetem 10 végzős hallgatója kapta meg e-diplomáját. Az egyetem által kiállított e-diplomák egyelőre nem váltják ki a papír alapú okleveleket, azonban a siker titka a teljes digitalizálás lesz. Az intézmény célja, hogy minél több hallgató kapja meg e-diplomáját, mely várhatóan hiteles okiratként is elfogadottá válik.
 
Bakonyi László, a Milton Friedman Egyetem oktatási igazgatója hangsúlyozta, hogy az intézményben elkezdődött a 20. tanév, idén szeptemberben az elsős hallgatók létszáma megduplázódott tavalyhoz képest. Ez azt jelenti, hogy innovatív hallgatói szolgáltatásaik vonzzák a diákokat. Mérföldkőnek tartja, hogy intézetük 10 hallgatója vehette át Magyarország első e-diplomáit. 
 
A digitalizáció széles körben való elterjedésének köszönhetően a jövőben pár kattintással képesek lesznek ellenőrizni a munkáltatók, hogy a munkavállalók milyen területen és eredménnyel szerezték meg diplomájukat. Bár jelenleg még nem váltja ki az e-diploma a papír alapú végzettséget, de nemsokára alapkövetelménnyé válik az online ellenőrzés lehetősége. A hozzáférésről a hallgatók szabadon dönthetnek, hogy kiknek engedik meg, hogy megtekintsék diplomáikat.
 
Vidákovics Attila, a Dlabs Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a koronavírus járvány hatalmas lökést adott a projektnek. Az e-diploma rendszerüket magyar tudásra, kreativitásra építették és fejlesztették, amely a hazai és nemzetközi piacokon is sikeressé válhat. Szingapúrban, az USA-ban és számos francia kötődésű felsőoktatási intézményben már e-hitelesített diplomákat adnak ki.
 
BG
Forrás: MTI, ComputerWorld, Világgazdaság
A képek illusztrációk