Budapesten nyílik meg az ország első okosplázája

Kelenföldön, az Etele tér közvetlen közelében nyitja meg kapuit szeptember 17-én 10 órakor Magyarország első okosplázája.

A több mint 300 millió eurós (100 milliárd) forint beruházási értékű Etele Plaza bevásárló- és szórakoztatóközpont a Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró és az M1-M7 autópálya fővárosi bevezető szakaszánál épült meg.
 
A parkolóban 130 töltőállomást alakítottak ki az elektromos autók részére 
 
A hivatalos megnyitó előtt a környezetbarát ingatlant fejlesztő Futureal közzétette a bérlők teljes listáját, melyek között a divatüzlettől egészen a fitneszterem üzemeltetőig mindenki megtalálható.
 
Az épület hazánk első okosplázája, ahol saját fejlesztésű mobilalkalmazáson és felhőalapú szolgáltatásokon keresztül segítik a vásárlók navigálását. Az 1300 férőhelyes parkolóban, 130 állomáson elektromos autó töltőpontokat is kialakítottak.
 
Hazánkban először alkalmazzák kereskedelmi forgalomban az Óbudai Egyetemen kifejlesztett Ariadné elektronikus rendszert, mely a vakok és gyengénlátók eligazodását segíti. A járófelület alatt egy vezetősávot helyeztek el, amit egy erre a célra kifejlesztett fehér "okosbot" érzékel és rezgéssel mutatja meg a helyes irányt.
 
Az Etele Plaza belső terei szinte teljesen érintésmentesek, a légtechnikai rendszer UV-lámpás csírátlanító szűrőegységei pillanatok alatt elpusztítják a levegőben található vírusok és baktériumokat.
 
BG
Forrás: MTI, Portfólió, HVG
Képek: Youtube