Budapesten árvízre figyelmeztet Tarlós István főpolgármester

Tarlós István főpolgármester 2013.június 3-án 8 órakor II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Fővárosban, valamint összehívta az árvízi védekezésért felelős fővárosi vezetőket is.

Tarlós István


A meteorológiai állapotok a Duna vízgyűjtő területén a 2002-eshez hasonlóak. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott-, és jelenleg is esik az eső a Duna bajorországi, svájci és osztrák vízgyűjtő területén. Ez a jelentős csapadékmennyiség árhullámot okozott a folyón. A már lehullott vízmennyiség bizonyosan megérkezik, és 7 m-nél magasabb vízállást fog generálni Budapest térségében. A további csapadékhullás e vízszint növekedését is okozhatja. A tetőzés a hét második felében várható, 800 cm körüli vízszinttel. A jelenleg rendelkezésre álló előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 cm-es vízállás sem kizárt.

Budapest önkormányzata még 1946-ban a Csatornázási Művekre bízta a főváros árvízvédelmét. Főpolgármesteri Hivatal utasítására, a Fővárosi Csatornázási Művek már vasárnap megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán. Az átemelő telepeket már átállították árvízi üzemmódra, 5 csatornazsilipet és egy árvízi kaput már lezártak, megakadályozva ezzel a város csatornákon keresztüli elöntését.

Az árvízvédelmi feladatok ellátása érdekében várhatóan június 4-én 10 órától a III. ker. Királyok útját és 20 órától a Margitszigetet is lezárják a forgalom elől. A Budapesti Közlekedési Központ is folyamatosan tájékoztatja az utazókat az aktuális közlekedési változásokról a Duna áradása miatt.

Forrás: budapest.hu

-tk-