BKK- búvárok vizsgálják át felújítás előtt a Duna medrét a Lánchídnál

Elkezdődött a Duna medrének fém- és lőszermentesítése a Lánchídnál, mely munkafolyamatok várhatóan másfél hónapig tartanak- közölte a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel.

A közleményből kiderül, hogy a Lánchídon és környezetében a felújítást előkészítő munkák javában zajlanak. Korábban készítettek már szonárfelvételeket a Duna érintett szakaszának medréről, a híd tengelyétől mért 250-250 méteres távolságig.
 
Lánchíd felújítása
 
Az előzetes vizsgálatok alapján, továbbá a hatóságok által jóváhagyott terveknek és engedélyeknek megfelelően újabb méréseket végeznek és búvárfelderítők merülnek a víz alá, ezúttal 50-50 méteres távolságon belül.
 
A vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan a Magyar Honvédség tűzszerészei is közreműködnek a felderítő munkálatokban. Az esetlegesen talált lőszereket a honvédség munkatársai hatástalanítják, az egyéb és mozgatható fémtárgyakat pedig a felmérést követően búvárok emelik ki a vízből.
 
A munkálatok ideje alatt az érintett szakaszon közlekedő hajókat elterelik és időszakos hajózási zárlatot rendelnek el. A zárlat alól mentesülnek a munkálatokban résztvevő felderítő, honvédségi, vízrendészeti hajók mellett a folyamfelügyeleti, továbbá a mentő- és tűzoltósági hajók.
 
Több ütemben fognak zajlani a Lánchíd környezetében lévő területek fém-és lőszermentesítési munkálatai, melyek várhatóan másfél hónapig tartanak.
 
A BKK közleményéből kiderült, hogy a közbeszerzési eljárás nyertes kivitelezője, az A-Híd Zrt április 16-án vette át a teljes munkaterületet. A terület átvételével egyidőben a pesti oldalon lezárta a gyalogos-aluljárót, azonban a budai oldalon június közepéig nyitva marad a gyalogos-aluljáró, addig a közúti forgalomban résztvevők is zavartalanul közlekedhetnek a Lánchídon, így a 16-os, 105-ös nappali, 916-os és 990-es éjszakai autóbuszjáratok is.
 
A híd lezárásáig ingyenesen lehet utazni a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között mindkét irányban.
 
Várhatóan 2022 decemberében adják vissza a közúti forgalomnak a hídpályát, azonban 2023-ig a gyalogos-járdák munkaterületek maradnak.
 
Előreláthatólag 2023-ban fejeződnek be a kivitelezési munkák, utána pedig elkezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás.
 
"Cél, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon - a megszépült Lánchidat" - írta a BKK.
 
BG
Forrás: Ma