Bemutatkozik a GAP analízis

Szeretne objektív képet kapni vállalata működéséről? Kíváncsi, mely üzleti folyamatok, gyakorlatok szorulnak finomításra, fejlesztésre? Fokozná cége hatékonyságát, termékeinek vagy szolgáltatásának minőségét? Ha a válasza igen, itt az ideje, hogy megismerje a GAP elemzést!

Ahogy neve is sejteti, törésvonalakról, hiányokról van szó. A kifejezése egy, egyre szélesebb körben ismert és alkalmazott analízist takar, amely betekintést nyújt cége folyamaiba és rendszereibe, pillanatképet készít a vállalt, szervezet aktuális megfelelőségi szintjéről. Ez az eszköz tulajdonképpen átvilágítja a jelent, hogy rámutasson a jövő fejlődési, optimalizálási szükségleteire, lehetőségeire. Mutatjuk, pontosan miről beszélünk.  

 

Különbségek feltárása a jelenlegi és a célállapot között

 

Az angol „gap” szó rést, szakadékot, hiányosságot jelent. A GAP elemzés folyamata során a nagy tapasztalattal bíró auditorok tulajdonképpen ezeket – vagyis a jelenlegi és az optimális helyzet közötti eltéréseket – tárják fel az Ön vállalatában. A szakértők munkájuk során alaposan átvizsgálják magát a szervezetet, a folyamatokat, az irányítási rendszereket, illetve a cégre vonatkozó hazai és nemzetközi tanúsítványoknak való megfelelést. Az adatok alapján pontos képet adnak az esetleges fejlődési lehetőségekről, hatékonyatlan gyakorlatokról, valamint feltérképezik, a vállalat jelenlegi állapotában mennyire felkészült egy tanúsításra, egy esetleges külső ellenőrzésre.

 

Az Apave auditorai a folyamatos fejlődési folyamat elve mentén végzik elemzéseiket, így az eltérések kimutatása nélkülözhetetlen iránytű a sikeres és hatékony szervezetfejlesztéshez. Jelentésükből kiderül, a vállalat mennyire felel meg a rá vonatkozó előírásoknak, jogszabályoknak, összefüggéseivel segít priorizálni az egyes igényeket. Egyértelműen kirajzolódik továbbá, hogyan lesznek átláthatóbbak a folyamatok, mit kell tenni a gazdasági hatékonyság vagy a vevők, a dolgozók elégedettségének növeléséért.   

 

Az auditorok mély elemzésével megtalálhatja cége gyenge pontjait.

 

Kiknek ajánlott elvégeztetnie az analízist?

 

Tömören megfogalmazva: szinte mindenkinek. Ágazattól, szervezeti összetettségtől és mérettől, tevékenységtől, sőt, társadalmi szereptől függetlenül is célszerű GAP elemzéssel látleletet készíttetni, ha a célok között az üzleti eredményesség vagy a vásárlói hűség növelése szerepel. 

 

A GAP analízis előnye, hogy tökéletesen szervezetre szabható: az audit a választott nemzetközi szabvány vagy az Ön által meghatározott szempontrendszer alapján történik, illetve további tanúsítási tevékenységtől függetlenül is elvégezhető. Az elemzés tehát az Ön kívánsága szerint, kifejezetten az Ön vállalatára szabva készül, az aktuális anomáliák és fejlődési, fejlesztési lehetőségek tűpontos ábrázolásával.