Az űrtudomány felé lép az ELTE

Megalapította Asztrofizikai és űrtudományi centrumát az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE).

Az űrtudomány iparága felé tett lépéseket az egyik legnagyobb budapest felsőoktatási intézmény, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Az egyetem Természettudományi Kara (TTK) létrehozta az első asztrofizikai és űrtudományi centrumát. 

A központban csillagászati, űrtudományi és asztrofizikai kutatásokat fognak végezni. A központ létrehozásáról már hónapokkal ezelőtt megszületett a döntés, a centrum megalapításának köszönhetően pedig eredményesen és hatékonyan indulhatnak majd el a kutatások az egyetem karainak különböző tudományterületeken tevékenykedő szakembereivel. 

elte_ur_torzs

Az ELTE űrtudományi képzéseket is indít majd, illetve a program részét képezik az űreszközök fejlesztései és az űrből végzett megfigyelések is. 

A centrum kutatásait főleg az Asztro- és részecskefizikai Kiválósági Program forrásaiból fogják finanszírozni az egyetemen. A kiválósági programnak köszönhetően az egyetem a fizikai tudományterületek nemzetközi életébe is bekerülhet, amely eredményeképp a mesterszakos hallgatók olyan külföldi csillagvizsgálókban végezhetnek különféle méréseket, amely eddig csak a nyugat-európai és az amerikai elitegyetemek hallgatói számára volt elérhető.

Forrás: MTI, ELTE
CS.SZ.