Az orvoslásban is egyre népszerűbb a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligenciát már az orvostudományban is egyre több területen használják. Nemcsak a hajlandóság, hanem az állami finanszírozás is megvan ma Magyarországon a technológia terjedéséhez. A járványhelyzet is segített a technológia elismerésében.  

Minderről Bubori Zsolt, az EIT Health régióért felelős vezetője és Szigeti Gyula, a Semmelweis Egyetem innovációs igazgatója adott hosszabb interjút a Portfóliónak.  

Szigeti Gyula szerint a napjainkban tomboló világjárvány kifejezetten kedvez a mesterséges intelligencia térnyerésének. Egyre többen felismerik, hogy hatékony, gyors megoldás a mindennapi orvoslásban és speciális műtétek esetén is, ezért használatuk ma már elengedhetetlen.  

Kiemelte, hogy a kormány is felismerte a lehetőséget, és “Befektetés a jövőbe” címmel pályázatot írt ki. Ennek célja olyan kutatás-fejlesztési központok létrehozásának kormányzati támogatása Magyarországon, amelyek egy világjárvány esetén nagyon gyorsan tudnak reagálni. Olyan fejlesztéseket akarnak létrehozni, melyek gyorsítják a reakcióidőt és a terápiákat is.  

 

A mesterséges intelligenciát az orvoslás is használja

A mesterséges intelligenciát az orvoslás is használja

 


Bubori Zsolt elmondta, az EIT Health innovatív ötletek köré szervez nemzetközi konzorciumokat és ökoszisztémát, ezekbe bevonják a világ vezető intézményeit és vállalatait. A cég három területen nyújt megoldásokat mesterséges intelligencia használatával.  

Az egyik a diagnosztika: itt főleg a képalkotás, a patológia területén léteznek már ma is alkalmazások és megoldások. A második a klinikai döntéshozatal gyorsítása, támogatása. A harmadikat nevezhetjük adatmenedzsmentnek, ami a big data alatt képződött adatmennyiséget alakítja át valódi, a döntéshozatalhoz szükséges információkká. Ma az MI megoldások 50-60 százaléka ezekből a területekből építkezik - nyilatkozta Bubori. Szigeti hozzátette, hogy a gyógyszer- és hatóanyag-fejlesztés lehetne a negyedik. 
 
A Semmelweis Egyetem és az EIT Health együttműködik már évek óta, Bubori Zsolt például elmondta, hogy az egyetem vezetésével, az EIT Health InnoStars segítségével létrejött egy európai szintű konzorcium, aminek 10 klinika és egy biotech cég a tagja. A projekt során a hatékonyságot növelni tudják, a folyamat ideje pedig 20 percre csökken majd az eddigi 24 óráról. 
 
Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva érhető el.  

 

 

M. A.