Átadásra került a Jahn Ferenc Dél-pesti kórház felújított urológiai osztálya

A magyar egészségügy fejlesztésén nagy erőkkel dolgoznak, hogy a kor színvonalának megfelelő állapotban működhessen a világjárvány végével- közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított urológiai osztályának átadásán.

A miniszter elmondta, hogy az utolsó 1 évben minden figyelmet és erőforrást lekötött a koronavírus járvány, de közben elkezdődött a magyar egészségügyi rendszer átalakítása. A kormány támogatja az egészségügy fejlesztését, az infrastruktúra javítását, az eszközök és műszerek beszerzését.
 
Átadták a felújított urológiai osztályt
 
Kásler Miklós a fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta: nagy erőkkel dolgoznak azért, hogy a magyar egészségügyi rendszert a kor színvonalának megfelelő szinten működtessék a járvány végével. Az utóbbi 10 évben 500 milliárd forintból megújult a vidéki ellátórendszer, most pedig 750 milliárd forintból a központi régió fejlesztése zajlik.
 
A miniszter szerint az 1980-ban alapított Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház tradíciói jelentősek. Elmondta, hogy az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében több mint 550 millió forintból felújították a kórház központi telephelyén található urológiai osztályt. A felújított terület nagysága 750 négyzetméter.
 
Németh Szilárd (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint széleskörű társadalmi összefogásra és őszinteségre van szükség a gyógyításhoz. Felidézte, hogy a korábbi kormány 2010-ben megszüntetett 4 kórházat, elvette a pénzt az orvosoktól, fizetőssé akarta tenni az egészségügyet és nem fejlesztette az intézményeket.
 
A Fidesz-KDNP kormánya 2010-ben ezzel szakított, mert európai forrásból fejlesztették a vidéki kórházakat, valamint 750 milliárdos egészségügyi fejlesztést indítottak el a központi régióban. Ennek a része a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának felújítása.
 
Az államtitkár megköszönte a kórházi dolgozók elmúlt másfél éves teljesítményét és önfeláldozó munkáját, melyet a koronavírus járvány ideje alatt a betegek életének megmentéséért tettek.
 
Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója elmondta, hogy a felújított urológiai osztály megfelel a legkorszerűbb elvárásoknak és a legmodernebb technológiai eszközökkel szolgálják a kórház és a dolgozók igényeit. Hatalmas fejlődést jelent az osztály megújulása a mindennapos ápolási és gyógyulási folyamatok színvonalában.
 
A főigazgató megköszönte a kormány támogatását és felhívta rá a figyelmet, hogy a 400 ezer ember ellátásáért felelős kórházban folyamatos a fejlesztés és a korszerű technológiák bevezetése. Jelenleg a tető- és homlokzatszigetelés, a nyílászárók cseréje zajlik, emellett pedig az Országos Onkológiai Intézettel együtt robotsebészeti technológiát vezetnek be.
 
Tenke Péter, az urológiai osztály osztályvezető főorvosa elmondta, folyamatosan új technológiákat alkalmaznak a kezelések során. A Jahn Ferenc Dél-pesti kórház felújított urológiai osztálya a heredaganatok egyik nemzetközi hírű sebészeti centrumává vált, melyhez 44 ágy és 22 orvos tartozik. Több mint 1 millió emberért felelnek, évente 4000 fekvőbeteget fogadnak, 3800 műtétet végeznek el és 10 ezer járóbeteget látnak el.
 
BG
Forrás és képek MTI/ Balogh Zoltán