Állami támogatással programozóvá képeztek át 1076 személyt

A Gazdaságvédelmi akcióterv részeként 8 hetes informatikai képzést indított a kormány, melyre több mint 40 ezren jelentkeztek és végeztek el sikeresen. A ráépülő programozói képzésen 1076 fő vett részt- ismertette a részleteket Budapesten György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Az "Egyes szakmák digitális tananyagfejlesztése struktúraváltást támogató informatikai képzések" elnevezésű GINOP projekt megvalósítására közel 10 milliárd forint támogatást biztosított az állam a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal számára.
Programozóvá képezhették át magukat a képzésen résztvevők
 
A válság ideje alatt elindított 8 hetes informatikai képzés az Európai Bizottság szerint egyedülálló Európában.
A támogatással a kormány célja az, hogy a képzésen résztvevők digitális kompetenciái fejlődjenek, mellyel könnyebben tudnak elhelyezkedni. A kurzus során alapvető digitális készségeket valamint programozási alapismereteket szerezhettek a résztvevők.
A kormány 2020 májusában jelentette be, hogy ingyenes informatikai képzést indít, majd októberben elindította a rá épülő programozói képzést is.
 
Az első képzési ciklusban a résztvevők 97%-a tett sikeres programozói vizsgát és már 75%-uk el is tudott helyezkedni új szakmájukkal- jelentette be György László.
A képzésre különböző szakmában dolgozók jelentkeztek, átlag életkoruk 39 év volt. Az államtitkár úgy gondolja, hogy nem korfüggő a tanulás, bármikor lehet új szakmát tanulni. 
 
Az Újratervezés Program sikerét követően hamarosan meghirdetik az új, 4 hetes képzést, ahova a jelentkezők számát 10 ezer főben határozták meg.
 
Az államtitkár javasolja az érdeklődőknek, hogy további információk miatt keressék fel a https://ujratervezes.nive.hu weboldalt.
 
BG
Forrás: MTI, HVG, NIVE.hu
A képek illusztrációk