Ágazati összefogással megalakult a Digitális Turizmus Szövetség

Nemzetközi viszonylatban eddig példátlan turisztika ágazati összefogással megalakították a Digitális Turizmus Szövetséget Budapesten.

A DTSZ-t utazásszervezők, szállásadók, vendéglátók, rendezvényszervezők valamint szakmai érdekképviseleti szervek alapították. Az alapítók mellett a vezetőségben is képviselteti magát a Hungexpo, a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, valamint a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.
 
A járványt követően még nagyobb szükség van a turizmus szektorban a digitális készségek fejlesztésére 
 
A koronavírus járványt követően a digitális felkészültségre még nagyobb szükség lesz a szektorban, mivel a nemzeti értékeket másképp nem tudják a világ elé tárni.
 
A járvány miatt megváltoztak az utazási szokások, az idegenforgalmi piacot a blogok és internetes megosztások formálják. A szállások foglalása is digitálisan történik, valamint elterjedtek az online fizetési megoldások.
A DTSZ célja, hogy szorgalmazza az informatikai és infokommunikációs ágazatok, a turizmus iparágak szereplőinek az együttműködését. A belföldi idegenforgalom digitális felkészültsége gyengének bizonyul a többi ágazathoz mérten a piacon, ezért olyan megoldások bevezetését tervezik, amivel csökkentik és meghatározzák a lemaradás okát.
 
A DTSZ munkája már elkezdődött az érintett terület átvizsgálásával, mellyel képesek leszek kidolgozni cselekvési akciótervüket.
 
A Szövetség sürgeti a tájékoztatási és képzési rendszerek létrehozását, mivel az edukációnak kiemelt jelentősége van a vállalkozói szférában, főleg a generációs különbségek miatt. A DTSZ olyan uniós vagy költségvetési forrásokból megvalósuló támogatásokat szeretne, mellyel javíthatják az iparágban működő vállalkozások digitális készségeit.
 
A DTSZ szakmai szervezetéhez tagként minden hazai és külhoni magyar területen működő gazdasági és szakmai szervezet csatlakozhat.
 
BG
Forrás: MTI, Turizmus.com