A teljes hulladékgazdálkodási ágazat átszervezésén dolgoznak

Országosan egységesedik a hulladékgazdálkodási rendszer Magyarországon. A kormány komolyan veszi az ország Klíma- és természetvédelmi akciótervét, több frontról is nagy hangsúlyt fektet a benne foglaltak betartására. Ennek egyik pontja az illegális hulladéklerakók felszámolása, illetve a hulladékgazdálkodási ágazat teljes megreformálása.  
 

A terv szerint a kormány joggal a fokozatosság híve, nem lehet ugyanis egyik napról a másikra egy teljesen új metódust a gyakorlatba áthelyezni. Lépésről lépésre térünk át a körforgásos gazdaságra a klímavédelem érdekében, a hulladékgazdálkodás pedig ugyanígy alapjaiban változik meg. 


A hulladék elsősorban nem a szeméttelepeken vagy égetőben végzi majd, hanem újra felhasználják, nyersanyagként kerül majd vissza a rendszerbe. Mindezt törvényjavaslatba is foglalta az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amelyet november 26-án be is nyújtottak. 


A terv szerint az előkészítés, újrafeldolgozás és hasznosítás folyamataiban, tehát a kezdetektől a feldolgozás végéig reformokra lehet számítani. A hulladékgazdálkodási feladatok ellátására például egy teljesen új modellként magáncéget jelölnének ki. 

 

Országosan évente 75 millió tonna szemetet termelnek a magyarok

Országosan évente 75 millió tonna szemetet termelnek a magyarok


Új hulladékgazdálkodási hatóság áll majd fel, januártól szigorúbb büntetések várhatók. Illegális szemételhelyezésért például három év börtön jár, aki veszélyes hulladékot vagy egy tonnánál több szemetet rak ki illegálisan, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel néz szembe. Emellett az úgymond kis tételes illegális szemetelésért (tehát ha például eldobjuk a vizes palackunkat az erdőben), szintén pénzbírság jár. 


Nagy az Uniós nyomás is, az egész EU-n belül történnek változások a hulladék felhasználását illetően, és ezt elvárják az olyan kis országoktól is, mint Magyarország. Az elvárásoknak eleget téve, csatlakozva az EU szabványokhoz, a PET-palackok, az üvegek és az alumínium italos dobozok visszaválthatóak lesznek.

 
Ahogy a régi szép időkben: várható új automaták kihelyezése, ahol megtehetjük mindezt. A gyártóknak kötelezően kiszabott visszaváltási díjat kell fizetni. Valószínűleg 1-1 termék árán ez meglátszik majd, de visszaváltásnál ugye visszakapjuk a betétdíj árát, így nem kell aggódnunk. A termékek csomagolásaiból viszont újra használható anyag lesz, ami gazdasági szempontból is hasznos. 

 

M. A. 

 

Forrás: mti