A századik műtéten is túl a budapesti robot

Két budapesti egészségügyi intézmény is élen jár a hazai robotikában.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) komolyan gondolja a jövőbeli beruházásokat, így a két egészségügyi intézményben lezajlott a 100. robotsebészeti műtét is.

A két budapesti egészségügyi intézet 2022. januárja óta alkalmaz robotizációt a műtétek sikeres végrehajtásához. A szakemberek által működtetett robot a műtéteknél jóval precízebb és hatékonyabb megoldást kínál az orvosoknak.

Június elején nem csak ez volt az egyetlen mérföldkő Magyarországon és Budapesten a robotsebészet életében, hiszen a két említett kórház azt is bejelentette, hogy robotsebészeti szimulátorokat szerzett be. A szimulátorok megérkezését követően hazánkban is kezdetét veheti a robotsebészeti képzési és oktatási program.

robotsebesz_torzs

A 100. műtétről szóló sajtótájékoztató

Hazánkban a robotsebészeti program elindítása és fenntartása az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programhoz köthető, mivel a fejlesztések finanszírozását is ők teszik lehetővé a kórházak számára. A program összertéke egyébként közel 1,3 milliárd forint.

Hazánkban a fejlesztési program keretein belül 2022. január 21-én végezték el az első robot sebészeti operációt, méghozzá a Da Vinci X nevezetű robottal. A projekt Budapesten 2023 februárig tart majd és kórházakban addig 400 műtétet szeretnének végrehajtani Da Vinci X robottal.

Forrás és képek: MTI/Soós Lajos

CS.SZ.