A Solaris-Škoda trolibuszok lesznek Budapest legújabb büszkeségei

Új trolibuszok áltak forgalomba Budapesten. November 16-án indult első útjára az a hét jármű a 36-ból, melyeket 6 milliárd +ÁFA értékben, vásárolt a főváros. Ám ezeket is újabbak követik majd, ugyanis egy 18 milliárd forint (62,4 millió euró) összértékű közbeszerzés 108 új trolibusz vásárlására ad lehetőséget a fővárosnak.

A most vásárolt 36 Solaris-Škoda járműből 20 szóló és 16 csuklós modell. A 64 fő befogadóképességű szóló, és a 104 fős csuklós trolik közül mindegyik alacsony padlós, így mozgásukban korlátozottak, illetve a babakocsival érkezők is kényelmesen használhatják. A járműbeszerzési projekt célja a főváros elöregedett villamos- és trolibusz-gépjárműparkjának megújítása. Új csuklós trolit már 18-20 éve nem vásároltunk, ezért fontos mérföldkő a budapesti közlekedés történetében a járműpark idei megújítása.


Dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes 2015. november 16-án ünnepélyes keretek között átadta át az első Solaris-Škoda trolibuszokat


A beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja, a magyar kormány és a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta. Ma hét új troli a 72-es, a 76-os és a 79-es vonalán közlekedik. A közbeszerzés során az árajánlat mellett a komfortosabb utazást (minél több lábtartó-dobogó nelküli ülés), a műszaki és ergonómiai megoldásokat, a kedvező energiafogyasztást is szem előtt tartották. Az összes Solaris-Škoda trolibuszt rögzítésre is alkalmas kamerákkal szerelték fel, amely így növeli az utasok biztonságát és segítséget nyújt a szándékos károkozások megelőzésében, vagy már az elkövetők azonosításában.


bupapest.hu / MCOnet