A leggyakoribb hibák a betonvibrátor használatakor

Mi is az a betonvibrátor és hogyan használjuk? Használati tippek a tökéletes végeredmény érdekében.

Az építési folyamat egyik kritikus pontja a szerkezeti beton tömörítése, illetve a betonvibrátor használata. Amikor a betont kiöntik, több száz, ha nem több ezer apró légbuborék keletkezik, ami nem csak esztétikai szempontból okoz gondot, de jelentősen gyengítheti a beton szerkezetét is. 

 

Mi is az a betonvibrátor és mire jó? 

 

A betonvibrátorok a beton tömörítésére szolgálnak. Kiváltják a kézi döngölést: a vibrálás hatására megszűnnek az üregek és légzárványok. Friss betonon alkalmazzuk; lényegében a frissen öntött beton erőteljes rázásával eltávolítja a keletkezett légbuborékokat. A betonvibrátor használata után a beton egyenletes, egységes, buborékmentes felülettel rendelkezik. 

 

Mennyi ideig szükséges a betont vibráltatni?

 

A legtöbb betont vagy túl kevés ideig vibráltatják, vagy szimplán csak nem megfelelően. A legjobb technika az, ha a betonvibrátort nagyon lassan mozgatjuk, és lassan is távolítjuk el a betonból. Addig, amíg a betonvibrátor mozgatása közben még buborékok keletkeznek, addig még további vibrálás szükséges.

 

Az építőiparban gyakran sürgetik meg a munkásokat feletteseik e folyamat során, mely szimplán azt eredményezheti, hogy a beton szerkezetileg instabil lesz a megkötése után. Ugyanakkor, ha túl hosszú ideig tartjuk a betonvibrátort a betonban, akkor a víz és adalékanyagok szétválhatnak, és nem csak esztétikai, de szintén szilárdságbeli problémákat is okozhat.

 

A vibráláshoz lap- és tűvibrátorok használhatók.

Háton hordozható benzinmotoros betonvibrátor a kényelmes hatékonyságért

A legjobb módszerek, tippek a betonvibrátor használatához

 

A betontömörítő helyes használata szakértelmet és gyakorlottságot igényel. Az alábbi instrukciókat követve elkerülhetőek az általános hibák és problémák.

  • Tarts mindig egy tartalék betonvibrátort kéznél. Luxusnak tűnhet, de hálás leszel érte, mert a beton nem vár rád csak azért, mert neked gondod van a felszerelésekkel.
  • Mindig függőleges, vagy majdnem teljesen függőleges irányban helyezzük a betonvibrátort a betonba.Kerüljük el azt a gyakori hibát, hogy a betonvibrátort a beton elterítésére használjuk.
  • Nem erre való, nem rendeltetésszerű használata későbbi problémák potenciális forrása lehet.
  • Ne kapcsoljuk be az eszközt, amíg a vibrátorfej teljesen el nem merült a betonban.

A betonvibrátorok elérhetőek egészen az egyszerűbbektől az abszolút professzionális, hajlékony tengelyes, nagyfrekvenciás ipari változatokig.