A Lánchíd felújítása újabb szakaszhoz ért: lezárják a pesti gyalogos-aluljárót

Márciusban kezdődött meg a Lánchíd felújítása, melynek újabb állomásaként lezárásra kerül április 16-án a pesti gyalogos-aluljáró, viszont a budai oldalon lévő június közepéig tovább használható. A munkálatok során kiszélesítik mindkét aluljárót. A felújítás elkezdése óta a járdákat lezárták, így nem lehet átsétálni a hídon, azonban a BKK ingyen szállítja a gyalogosokat a Clark Ádám tér és Széchenyi tér között egészen addig, amíg a hidat teljesen le nem zárják. A felújítás várhatóan 2023-ban fejeződik be.

Április 16-án újabb szakaszhoz érkezik a Lánchíd felújítása: lezárják a pesti gyalogos-aluljárót, viszont a megnövekedett kerékpáros forgalom miatt a budai aluljárót június közepéig még használhatják. Utána lefogják zárni az autós forgalom elől a Lánchidat-tette közzé közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
 
 
Április 16-án a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. veszi át a teljes munkaterületet. Március 17-én a felújítás a hídfők környezetével és a gyalogosjárdákkal kezdődött el. A gyalogos forgalom elől a tervezett befejezésig (2023) elzárták a közlekedési útvonalat, azonban a közúti forgalomnak 2022-ben visszaadják a hídpályát.
 
A munkálatok során a két gyalogos átkelő is kiszélesedik, a hídfők lépcsőit átépítik, ezen kívül pedig a helyiségeket is felújítják. Kijavítják a hídon a megmaradó acélszerkezetet és gondoskodnak arról, hogy ne rozsdásodjanak. Felújítják és restaurálják a gyalogos műemléki korlátokat is.
 
A napokban elkezdődik a felfüggesztett állványzat építése, ezért a felvonulási terület biztosításának érdekében a következő hetekben fokozatosan lezárják a pesti buszparkoló területét. Az autós forgalmat júniustól zárják le, addig viszont zavartalanul közlekedhet a 16-os, 105-ös nappali, továbbá a 916-os és 990-es éjszakai autóbuszjáratok.
 
Mivel gyalogosan nem lehet átsétálni a Lánchídon, a Clark Ádám tér és Széchenyi István tér között oda-vissza irányban, a BKK ingyenesen szállítja az utasokat nappali és éjszakai járatain egyaránt.
 
A Lánchíd utoljára több mint 30 éve lett teljesen felújítva 1986-1988 között.
 
BG
Forrás:PestBuda