A földgáz csak egy EU-s fővárosban kerül kevesebbe, mint nálunk

Ez a figyelemre méltó eredménye a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb nemzetközi energiaár-összehasonlításának.

Az elemzésben 29 fővárost vizsgáltak. A szeptemberi árak alapján Budapesten 3,33 eurócent volt egy kilowattóra földgáz, ennél kevesebbet - 3,19 eurócentet - csak Bukarestben kellett fizetni az energiáért. Párizsban, Amszterdamban, Dublinban, Londonban, Madridban vagy Ljubljanában a budapesti kétszerese, Stockholmban hatszorosa a földgzár.
Az energiahivatal foglalkozott a villamosenergia-árakkal is: itt Budapesten 12,06 eurócentes kilowattóra áramárral a 4. helyezett, a legalacsonyabb, 6,23 eurócent Belgrádban volt, a legdrágább pedig Koppenhágában, 30,34 eurócent.


távhő


Budapesten minden harmadik lakásban a Főtáv Zrt. biztosítja a fűtést és a melegvízellátást. Ez a környezetbarát fűtési forma a gázfelhasználás mellett ipari létesítmények hulladékhőjét is felhasználja.


A MEKH-felmérés a jövedelmi viszonyokkal is összehasonlította az energiaárakat: itt Budapest a 2013-as 2. legdrágább helyről a sokkal kedvezőbb 10. helyre került a rangsorban. Az árak gyűjtését és azok összehasonlítását - a MEKH és az osztrák hatóság (E-Control) megbízásából - egy független finn cég végzi az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságok adatainak alapján.


MTI/MCOnet