A Covid segített a digitalizáció elterjedésében

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a Covid járvány valódi katalizátorként gyorsította fel az internet és a mobilkommunikációs eszközök használatát. 

Magyarországon 2015 óta egyre több háztartásban volt bekötve az internet, ami 6 év alatt 15 százalékponttal nőtt, ehhez képes az uniós átlag 11 százalékpont környékén mozgott. Budapesten és Pest megyében a szélessávú internet penetráció 95,6, illetve 93,6 százalék volt, de még a legalacsonyabb penetrációval rendelkező régióban, Észak-Magyarországon sem volt alacsonyabb 86 százaléknál (86,3 százalék). 

A Covid felgyorsította a digitalizációt

A koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások rákényszerítette a lakosságot az internet napi szintű használatára az élet minden területén. 2021-ben a hat évvel korábbihoz képest 19, 2019-hez viszonyítva 7 százalékponttal 82 százalékra emelkedett a naponta internetezők aránya, ami 2 százalékponttal haladja meg az uniós átlagot.

Iskolai végzettséget vizsgálva a 25-54 éves, felsőfokú végzettséggel rendelkezők 98,6 százaléka csatlakozott az internetre napi szinten. Ugyanebben a korosztályban a középfokú végzetteknél ez az arány 91,6 százalékos volt. Az alacsony bázisnak köszönhetően a legnagyobb növekedést az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezőknél mérték. 

A Covid 2. évében a felhasználók fele több mint három órát töltöttt el a világhálón. Az interneten a megkérdezettek 30 százaléka értékesített magáncélból terméket vagy szolgáltatásokat weboldalon keresztül. 

A kijárási tilalom miatt megváltoztak a kapcsolattartási szokások, valamint a folyamatos fejlesztések nagy lökést adtak az e-közigazgatásnak és ezen a területen a magyar adatok az uniós átlag felett voltak 2021-ben.

BG

Forrás: MTI
A képek illusztrációk