A BME-n a jövő hálózatát fejlesztik

A BME Ipar 4.0 Technológiai Központban 70 millió forintból a jövő hálózatát építik.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával 70 millió forintból autonóm villamossági hálózatot, vagyis micro-grid rendszert építenek ki.
 
Napelemeket helyeznek el az épület tetején
 
Hazánkban először a BME-n építik ki a micro-grid rendszert. A Schneider Electric rendszere segít kiszolgálni a megnövekedett igényeket, megoldást jelenthet a hálózati stabilitás biztosítására, valamint a megújuló energiaforrások hatékony felhasználására. A rendszerhez a cég biztosítja a szükséges hardvereket és szoftvereket, a berendezések tervezését, szerelését, beüzemelését és karbantartását.
 
Az innovatív micro-grid rendszerbe beintegrálják az Ipar 4.0 Technológiai Központnak helyet adó épületen kialakított napelemes rendszert, és ehhez elhelyeznek egy nagy kapacitású akkumulátoros tárolórendszert az épület mellett, valamint két elektromosautó-töltőt is beüzemelnek.
 
A megállapodás eredményeként létrejövő villamossági hálózathoz a vállalat szenzorokkal ellátott elosztószekrényt, különböző vezérlőket, valamint energiamenedzsment, illetve elektromosautó-töltő vezérlő szoftvereket is biztosít.
 
BG
Forrás: MTI, Schneider Electric
A képek illusztrációk