A bérleteket, jegyeket felváltja a chippel ellátott műanyag kártya

A BKK-s dolgozói tesztkártyák kiosztásával decemberben megkezdődött az elektronikus jegyrendszer próbaüzeme, ami azt a célt szolgálja, hogy a 2018-tól teljes egészében működő rendszer kártyakibocsátása már hatékonyan és hibátlanul tudjon üzemelni.

A fejlesztéseknek köszönhetően a papírbérleteket és -jegyeket két év múlva felváltja egy korszerű, chippel ellátott műanyag kártya, amelynek megszemélyesített és anonim formáját is lesz. A névvel és fényképpel ellátott közlekedési kártya más részére nem lesz átruházható. A bérleteket csak erre a kártyára lehet majd megvásárolni. Az anonim kártya ezzel ellentétben csak egy azonosítószámot tartalmaz, ennek megfelelően mások részére átruházható, átadható lesz. Ez a kártya a hozzá rendelt egyenleg terhére elektronikus jegyként használható. Mindezzel megszűnhet a pénztárak előtti sorban állás, mert a közlekedési kártyákat és az azokhoz tartozó utazási számlát a jövőben pillanatok alatt, interneten vagy telefonos ügyfélszolgálat segítségével, mobiltelefonon valamint az új jegy- és bérletkiadó automaták bármelyikén fel lehet tölteni.

 


Az elektronikus jegyrendszer bevezetését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 54,5 millió euró értékben finanszírozza a 2013. szeptemberben aláírt kölcsönszerződés értelmében. A Fővárosi Önkormányzat a 2013 áprilisában megkötött fejlesztési megállapodásból mintegy 4,3 milliárd forintot bocsát a BKK rendelkezésére.


budapest.hu / MCOnet