A 22. kerületben jól halad a faültetés

A 10 millió Fa Alapítványnak 700 fát adományozott az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza. A fák feléből kiserdőt hoznak létre, míg a többi része közterületre és intézményekhez kerül. A 77. fát a kerület polgármestere, Karsay Ferenc ültette el.

A 10 millió Fa Alapítvány és az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyház önkéntesei a 700 adományozott fából már 76-ot elültettek. A 77. fa ültetésére a 22 kerület polgármesterét, Karsay Ferencet kérték fel, aki egy virágos kőrisfát ültetett el május 27-én az Egyház és Alapítvány képviselőivel közösen.
 
Fákat ültetnek
 
Az eddig elültetésre került 76 db fából 41 db virágos kőris, 32 db ezüst hárs és 3 db mecsek kőris fafajta. Mindegyik több éves és több méter magasra nő. Kifejezetten ügyelnek rá a szervezők, hogy nem invazív, magyar fafajtákat ültessenek el.
 
Hervai Franciska, a 10 millió Fa Alapítvány főkoordinátora elmondta, hogy a céljuk annyi fát elültetni Magyarországon, amennyien itt élnek, mert a klímaváltozás egyik legfontosabb eszköze a faültetés. Fontosnak tartja a városban elültetett fákat, mert az oxigén termelése mellett szerepük van a szén-dioxid feldolgozásában, szűrik a szennyező anyagokat, védelmet nyújtanak a zaj és rázkódások hatásai ellen, mellyel védik a lakóépületeket is.  Szerinte az Egyház adománya ehhez járul hozzá.
 
Szobonya Olivér, az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza szóvivője elmondta, hogy kiváló szakmai partnert találtak az Alapítványban. A faültetési projektjhez a helyi önkormányzat szakemberei is minden segítséget megadnak. Céljuk, hogy hozzájáruljanak a 22. kerület aktív, zöldítési kezdeményezéséhez és szeretnék kárpótolni a lakosokat a korábbi években lezajlott tereprendezési munkálataik során eltávolított vadon nőtt fákért.
 
A tervek szerint, az időjárás függvényében június végéig folytatják a fatelepítést. A nyári kánikulát követően pedig ősszel kezdik újra.  
 
BG
Forrás: EcoLounge