15 milliárd a 2015-ös hiány Tarlós István szerint a budapesti tömegközlekedésben

Tarlós István főpolgármester a legutóbbi Fővárosi Közgyűlés szünetében  beszélt a budapesti tömegközlekedés anyagi helyzetéről, amelyről már korábban kiderült: jelentős hiánnyal küszködik.

 A budapesti tömegközlekedés nagyon drága dolog, aminek a súlyát nem tudják felmérni "azok, akiknél mondjuk hat csuklós buszból áll a tömegközlekedés" - fogalmazott Tarlós István, aki szerint "alsó hangon" 20-25 milliárd forint hiányzik a budapesti tömegközlekedés büdzséjéből, az idei évi hiány pedig ebből 15 milliárd forintot tesz ki. Kérdésre válaszolva Tarlós István nem tudta megígérni, hogy nem lesz járatritkítás, az ugyanis szerinte a kormánnyal kötendő megállapodástól függ. A főpolgármester nemrég bejelentette ugyanis, hogy a miniszterelnökhöz fordul a BKV finanszírozása ügyében. Ha a jelenlegi helyzet nem változik ugyanis, a BKV jövőre finanszírozhatatlanná válhat, és nagyon komoly járatritkítások várhatók.

 

 

Tarlós István sajtótájékoztatója a BKV finanszírozásáról

 
A Közgyűlésen emléjeztettek rá: az Országgyűlés által június 9-én megszavazott költségvetés-módosítás alapján a BKV Zrt. 52,3 milliárd forintos tőkeösszegű adósságállományát a kapcsolódó járulékokkal együtt az állam 2015. június 30-i hatállyal átvállalja. "Orbán Viktor miniszterelnökkel eddig is mindig szót értettünk, ezután is szót fogunk érteni, még akkor is, ha ettől nem mindenki boldog" - mondta a főpolgármester. Tarlós István szólt arról is, hogy a kormány a budapesti tömegközlekedés támogatásával nem átvállal valamit, hanem az államtól átvett kötelező feladatot finanszíroz.


-csa-

Forrás: budapest.hu