100 éves fennállását a megújult székházban ünnepli majd a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szabadság téri székházának külső és belső felújítását elkezdték, melynek ünnepélyes átadását, az intézmény fennállásának századik évfordulójára tervezik. 

Az MNB közleményéből kiderül, hogy az épület 54 milliárd forintba kerülő teljes külső és belső felújításának költségét nyereséges gazdálkodásukból fizetik. A munkálatokat a Raw Development Kft-vel kötött generálkivitelezésben foglaltak alapján 2024-ben fejezik be, melyet az önálló magyar jegybank 1924. június 24-i alapításának 100. évfordulójához igazítottak.
 
 
A jegybank a felújítás időszaka alatt is zavartalanul dolgozik

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügynek számít a felújítás, melynek időszaka alatt az MNB zavartalanul folytatja munkáját. Ebben az átmeneti időszakban a Szabadság téri épület munkavállalói állománya a Krisztina körút 55 szám alatti irodaházban dolgozik tovább.
 
Alpár Ignác tervei alapján, eklektikus, neobarokk stílusban építették fel az épületet 1902 és 1905 között. Közel 100 éve megszakítás nélkül az MNB székháza. Műszaki szempontból fennállása óta komolyabb felújításon még nem esett át az épület. A közleményből az is kiderül, hogy az elektromos energiát, vízellátást, hűtés-fűtést és szennyvízelvezetést biztosító rendszerek elavultak. A következő 5 évben komoly működési kockázatot jelentene az épület, ha nem újítanák fel teljesen.
 
Az MNB vezetőségének döntése, hogy átfogó műemlék-rekonstrukció keretei között valósítsák meg a felújítást. Helyre fogják állítani a II. világháború utáni átalakítások miatt keletkezett építő- és képzőművészeti károkat, másfelől pedig az MNB Zöld Programjával összhangban, olyan modern és költséghatékony irodaépületet alakítanak ki, amivel nemcsak biztosítják az épület hosszú távú felhasználását, hanem megfelel a kor kihívásainak is, csökkentve a karbonlábnyomát.
 
 
BG
Forrás:
MTI